intesa

Unicredit, Intesa Sanpaolo, Banca Mediolanum... els bancs italians es desplomen a la borsa aquest dimarts, després que el govern italià hagi aprovat de manera inesperada un impost al sector bancari sobre els seus beneficis del 2023.

Dins de l'índex Ftse Mib italià, que baixa a prop del 2%, Banca Popolare dell'Emilia Romagna (BPER Banca) i Banca Monte dei Paschi di Siena s'enfonsen un 9%.

A més, Banco BPM i Intesa Sanpaolo registren caigudes del 7%, mentre Fineco, Unicredit i Banca Mediolanum cedeixen més del 5%. De manera més moderada, Mediobanca i Banca Generali es deixen més del 2%.

IMPOST INESPERAT

El govern d'Itàlia ha aprovat de manera inesperada un nou impost al sector bancari italià sobre els beneficis extraordinaris aconseguits per les entitats financeres el 2023.

La mesura s'ha inclòs en un gran paquet de mesures aprovat per l'executiu liderat per Giorgia Meloni abans de l'aturada estival, i segons els primers càlculs podria recaptar uns 2.000 milions d'euros.

L'impost s'aplicarà sobre el 40% dels beneficis extraordinaris registrats per la banca al llarg d'aquest exercici. L'objectiu és que els diners recaptats compensin altres rebaixes fiscals aplicades a les famílies per a la compra d'habitatge.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

"És una mala notícia perquè l'objectiu de recaptació representa un 14% dels beneficis del sector el 2022 i un 10,5% del benefici net estimat per al 2023", assenyalen els experts de Bankinter.

A més, consideren que “és un increment significatiu de la fiscalitat, que redueix la generació de capital del sector i genera incertesa regulatòria”.

Per part seva, Victoria Scholar, directora d'Inversions d'Interactive Investor, comenta que "els bancs han gaudit d'un gran impuls a causa de l'augment de les taxes d'interès, i el Govern busca redistribuir aquests guanys cap a aquells que lluiten amb pagaments hipotecaris més elevats".

Per acabar, destaca que les pèrdues s'han estès a tot el sector financer europeu, ja que "l'índex de bancs de l'Euro Stoxx 600 va en camí de la pitjor sessió des del març".

Noticias relacionadas

contador