• Els experts adverteixen que Unicaja és una opció d'inversió arriscada
Manuel Azuaga Unicaja
Manuel Azuaga, president d'Unicaja.

Unicaja s'ha estrenat aquest divendres al parquet madrileny amb pujades del 7%. La companyia, que sortit a borsa a 1,10 euros, el preu més baix de la banda orientativa oferta (el preu més alt se situava als 1,40 euros), cotitza en aquests moments a 1,18 euros.

  • 1,23€
  • -0,16%

L'estrena d'Unicaja es produeix en un moment en què hi ha molts dubtes al voltant dels bancs 'mitjans'. El mes de juny que acaba aquest divendres va arrencar amb la resolució de Banc Popular i ha acabat amb el rescat públic dels bancs regionals italians Veneto Banca i Banca Popolare di Vicenza. Enmig, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va intervenir per frenar el contagi de Popular en Liberbank i va prohibir les posicions curtes durant un mes en l'entitat.

Els experts esperaven que Unicaja acabés estrenant el preu més baix de la banda orientativa precisament pel complicat context i per tenir més recorregut. Aquest preu suposa valorar l'entitat en 0,5 vegades el seu valor en llibres. Aquest dimarts, Bankia i BMN van concretar els detalls de la seva integració. El preu pagat per l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri va quedar finalment en 825 milions d'euros, fet que suposa valorar BMN en 0,41 vegades el seu valor comptable.

Nicolás López, director d'anàlisi de MG Valors, advertia a mitjans de mes que Unicaja és una opció d'inversió per perfils arriscats. "No és el Santander o el BBVA. És un banc amb perfil de risc més gran", apuntava, tot i que afegia que està millor que Liberbank i que és una alternativa d'inversió possible "si un és conscient del risc que corre". Des de Bankinter assenyalaven que, si finalment acabava estrenant al preu que ho ha fet, presentaria "un descompte interessant en relació a la resta de bancs domèstics cotitzats".

Un cop al parquet, els particulars que tinguin interès a entrar en l'entitat ja poden fer-ho. L'OPS (oferta pública de subscripció) per fins al 40,4% del capital s'ha dirigit només a inversors institucionals. L'objectiu d'Unicaja amb aquesta sortida a borsa és reduir la participació del seu principal accionista (la Fundació Unicaja posseeix el 86,7% del capital) i complir amb els requisits normatius. La Llei de Caixes estableix que les fundacions bancàries hauran de reduir la seva participació en els bancs controlats (antigues caixes) per sota del 50% per evitar així constituir un fons de reserva.

Noticias relacionadas

contador