Les accions d'Unicaja han pujat amb força a l'IBEX (+3,46%) després de conèixer que Banc Sabadell està interessat a fusionar les dues entitats, i ha arribat a oferir el trasllat de la seu d'Alacant a Màlaga. Per part seva, els títols de Sabadell han repuntat un 2,74%.
- 1,75€
- -1,41%
- 1,16€
- -1,53%
El diari El Confidencial publica en exclusiva que Josep Oliu, el president de Sabadell, ha buscat suports al Banc d'Espanya i en diversos polítics per preparar el terreny per a aquest moviment que es perfila des de l'estiu passat, com va avançar el diari Ara. Tot i que llavors aquesta presa de contacte no va arribar a bon port, des del banc català creuen que el terreny podria estar més ben preparat ara.
Al costat del trasllat de la seu, Sabadell es guardaria un altre as a la màniga per intentar convèncer el banc andalús: que la Fundació Unicaja, màxim accionista de l'entitat, fos també el principal inversor del nou grup.
L'1 de febrer passat, César González-Bueno, conseller delegat de Sabadell, reconeixia en la presentació de resultats anuals de la companyia que hi havia hagut "moltes converses externes" sobre la tornada de la seu social del banc a Catalunya, però també "res" nou en aquest moment. De la mateixa manera, el CEO de l'entitat catalana va indicar que no hi havia converses per a la venda de TSB (filial britànica) ni tampoc per a compres, encara que "si hi hagués alguna cosa a la venda, ho miraríem".
Els analistes destaquen diversos factors a favor d'aquesta operació. Per exemple, els perfils complementaris dels dos bancs: un de més centrat en empreses (Sabadell), un altre en banca de particulars (Unicaja), Sabadell amb més presència al litoral mediterrani i la cornisa cantàbrica, Unicaja amb forta presència a Andalusia i les regions confrontants. També permetria que els dos guanyessin quota de mercat i mida, aconseguint un efecte similar al de la fusió de CaixaBank i creant una entitat valorada en prop de 18.000 milions si recuperessin el seu valor en llibres.
Tot i això, la fusió també presenta obstacles, majoritàriament pel part del banc andalús. En primer lloc, sembla difícil que Unicaja s'aventuri en una altra operació d'aquestes característiques un cop superada la crisi de governança de dos anys i mig després de la integració de Liberbank i la remodelació del Consell d'Administració. D'altra banda, fonts consultades per El Confidencial creuen que l'operació tiraria per terra el potencial de millora del banc i es mostren confiades que la direcció encapçalada per Isidro Rubiales, nou CEO del banc andalús, faci florir els comptes de l'entitat andalusa.
Alhora, la fiscalitat de la Fundació Unicaja planteja un altre problema addicional per a aquest moviment. La institució presidida per José Manuel Domínguez controla una mica més del 30% d'Unicaja, percentatge que s'elevaria fins al 31% si es completa el programa de recompra anunciat pel banc, però la fusió reduiria àmpliament la participació en l'entitat fusionada. Si baixés del 30%, l'impacte fiscal seria notable, ja que no formarien part del mateix grup fiscal i es creu que només accedirien a aquesta operació si es compensés amb escreix aquesta pèrdua.
Les darreres setmanes, les dues entitats han presentat els seus resultats anuals. Sabadell va anunciar que el benefici va augmentar un 55%, fins als 1.332 milions, el 2023, unes xifres acollides amb diferent entusiasme pel mercat: Renta 4 en va destacar que es van incomplir previsions i que el marge d'interessos va decebre, mentre que Bankinter va opinar que les partides clau i TSB van evolucionar positivament.
Pel que fa a Unicaja, el banc andalús va guanyar 267 milions d'euros l'any passat, un 4% menys, després de sanejaments de 546 milions. Els experts van acollir de manera positiva aquests comptes, en què es va observar un increment "substancial" dels marges. Així mateix, la companyia va anunciar la distribució d'un dividend de 132 milions d'euros i un programa de recompra d'accions valorat en 100 milions d'euros.