• Ocuparà aquest càrrec a partir de l'1 de gener de 2018
  • Juan Luis Cebrián mantindrà el seu lloc de president del diari El País
prisa

Els Polanco tornen al 'tron' de Prisa. Manuel Polanco, actual vicepresident de Prisa, substituirà Juan Luis Cebrián a la presidència del grup de comunicació, deu anys després que va ocupar el seu pare, el fundador del grup Jesús de Polanco. Cebrián ha anunciat aquest dimecres durant la junta general extraordinària d'accionistes que deixarà aquest càrrec el proper 31 de desembre de 2017, al qual va arribar el 2012. Una notícia que les seves accions reben amb una pujada de l’1,42% que li permet cotitzar en 2,57 euros.

  • 0,35€
  • 0,58%

Juan Luis Cebrián mantindrà el seu lloc de president del diari El País i d'una nova fundació amb el nom del diari. A més ha indicat que la seva sortida és voluntària. "Me'n vaig, però em quedo, com diu el poeta. El meu relleu al capdavant de PRISA suposa la meva permanència durant algun temps a la presidència d'El País, a la de la nova fundació i a la del consell editorial que dependrà d'ella", ha assenyalat Cebrián durant la junta extraordinària d'accionistes que se celebra aquest dimecres a Madrid.

Manuel Polanco ocupava fins llavors la vicepresidència de Prisa. El directiu arriba a la presidència de la companyia després d'haver realitzat tota la seva carrera professional al grup. Entre els seus últims càrrecs destaca la presidència de Prisa TV i DTS des d'octubre de 2010, fins al moment de la venda de DTS a Telefónica de Continguts, a l'abril de 2015.

AMPLIACIÓ DE CAPITAL I VENDA DE MITJA CAPITAL

A hores d'ara, els accionistes de Prisa que s'han compromès en ferm o han mostrat el seu interès a acudir a l'ampliació de capital de 450 milions d'euros amb dret de subscripció preferent aprovada divendres pel Consell d'Administració representen el 48,4% del capital.

La venda de Media Capital ha estat un altre dels temes que s'han debatut durant aquesta trobada. La televisió portuguesa del grup a la nord-americana Altice per 334 milions d'euros encara necessita l'aprovació de la autoritats del regulador de mitjans de comunicació portuguès (ERC). Una operació vital per treure la companyia del seu actual estat d'insolvència.

DELS POLANCO A AMBER

El 2009 la família Polanco controlava el 71% del capital de Prisa, i vuit anys després els interessos de la família Polanco Moreno s'han reduït fins al 8,8%, entre la 'family office' Rucandio i la societat Otnas Inversions, amb el 4,8% i el 4%, respectivament.

Les successives ampliacions de capital i els bescanvis d'accions per deute han deixat el fons oportunista nord-americà Amber Capital amb la majoria accionarial del grup amb el 19,3%, Telefónica en posseeix el 13%, el banquer de Qatar Khalid Thani en controla el 8,2% i el grup mexicà de transport, Herradura Occidente, altre 8%. Els bancs de referència en el capital de la companyia són el britànic HSBC (9%), Banc Santander (4%) i CaixaBank (5%).

El problema és que el futur tampoc és molt meu favorable per a Prisa. Amb un deute actual de prop de 1.600 milions d'euros, ha de fer front al final de 2018 a venciments per valor de 957 milions, gairebé cinc vegades més del que val ara la companyia en borsa. Un nus a la gola que Prisa es va plantejar pair venent la seva 'joia de la corona': l'editorial Santillana, cosa que no ha fructificat fins ara, atès que les ofertes que han arribat fins a la seu de la companyia no han satisfet a la direcció.

Noticias relacionadas

contador