ep archivo - tubacex
TUBACEX - Archivo

El grup industrial Tubacex tanca el segon trimestre i el primer semestre del 2023 en positiu. La companyia alabesa ha millorat el benefici en un 74,5% fins als 10,1 milions d'euros enfront dels 5,8 milions aconseguits entre l'abril i el juny del 2022. El primer semestre, Tubacex ha duplicat el benefici (+119,3%) respecte al mateix període de l'any passat i tanca els sis primers mesos de l'any passat amb un guany net de 20 milions d'euros.

  • 3,07€
  • 0,82%

Segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), aquestes bones xifres es deuen, principalment, al fet que les vendes semestrals són la més altes de la història de la companyia de Laudio. Així, la facturació de la companyia ha augmentat un 22,9% entre el gener i el juny, passant dels 353,8 milions als 434,8 milions. Al segon trimestre, els ingressos van repuntar un 3,5% fins als 202,5 milions d'euros.

Tubacex destaca que aquests resultats han permès que el grup tanqui el vuitè trimestre consecutiu de creixement. Així, destaquen que l'EBITDA durant els darrers sis mesos ha pujat fins als 64,3 milions, un 51,4% més, mentre que durant el trimestre aquest repunt ha estat del 44,5%, fins als 33,9 milions. De la mateixa manera, el marge EBITDA per al trimestre i el semestre ha millorat fins al 16,7% i el 14,8%, respectivament, enfront del 12% anterior en tots dos casos.

"Així mateix, el bon 'mix' i els esforços en ajustaments de costos dels últims anys han possibilitat compensar l'entorn inflacionari i assolir les xifres presentades. Totes les unitats productives es posicionen fabricant el 'mix' de producte òptim, amb un cost adequat consolidant la reestructuració realitzada", apunten des de la companyia.

Per la seva banda, durant aquest període Tubacex ha aconseguit mantenir la tendència de despalanquejament, i ha aconseguit reduir la ràtio d'endeutament a 2,5 vegades, "alineant-la amb l'objectiu fixat". De la mateixa manera, la liquiditat de la companyia supera els 200 milions d'euros, alhora que destaquen la seva "sòlida posició financera", recolzada per 146,9 milions d'euros a la caixa.

D'altra banda, el capital circulant de Tubacex se situa als 235,1 milions d'euros, 5,1 milions per sobre de la xifra de tancament del 2022, i el percentatge sobre les vendes compleix l'objectiu estratègic de situar-se per sota del 30%. La xifra d'inventaris al semestre ha augmentat en una mica més de 30 milions d'euros respecte al tancament de desembre, "en gran part producte acabat d'alt valor afegit venut en ferm". Segons la companyia, l'augment de la xifra d'inventaris reflecteix, d'una banda, l'augment de preus de matèries primeres i d'energia, que han pogut ser transferits al mercat, i, d'altra banda, el valor d'estocs més gran conseqüència del 'mix' de producte premium en fabricació".

Tubacex també destaca que part de la caixa generada durant el primer semestre de l'any s'ha destinat a la compra de la participació minoritària a l'Aràbia Saudita, a l'adquisició d'una participada a Noruega, al començament de la inversió de la planta d'Abu Dhabi i al pagament del dividend amb càrrec a resultats de 2022.

En aquest sentit, el deute financer net de la companyia, si bé ha augmentat lleugerament (+2,5%) fins als 289,6 milions d'euros, la ràtio sobre l'EBITDA de Tubecex ha millorat fins al 2,5 des del 3,1 anterior, situant-se en l'objectiu estratègic de l'empresa.

Així mateix, Tubacex compta actualment amb una cartera de comandes "rècord" de 1.650 milions d'euros. Segons la companyia alabesa, l'entrada de comandes al semestre "ha mantingut la seva fortalesa", encara que subratllen que l'entorn macroeconòmic i les pujades de tipus d'interès estan provocant "cert alentiment" de les vendes de productes de "menor valor afegit", així com en "determinats segments de negoci al mercat nord-americà". Per part seva, el sector d'exploració i producció de gas, així com el mercat geogràfic d'Àsia i l'Orient Mitjà han experimentat un "avenç significatiu" en les vendes del grup, en línia amb els objectius estratègics.

Totes aquestes dades han fet que l'empresa ratifiqui les seves perspectives per al segon semestre del 2023, que preveuen que "estigui en línia" amb el primer i que "asseguri la viabilitat per al 2024". El grup també ha anunciat que actualitzarà els objectius estratègics al segon semestre de l'any.

Noticias relacionadas

contador