Els de treballadors d'Alcoa han reclamat aquest divendres al Govern central i a la Xunta de Galícia que diguin a l'empresa que s'assegui a negociar "sense condicions". Per a això, s'han concentrat davant el Parlament gallec, amb motiu de la sessió constitutiva d'aquest divendres a la Cambra. Alcoa va dir el dijous que veu "inviable" aconseguir "una solució negociada" i que "totes les alternatives proposades van ser rebutjades" pel comitè.
En declaracions als mitjans, el president del comitè d'empresa, José Antonio Zan, considera que Xunta i Govern "són els que han d'agafar aquesta multinacional, fer la seure, i dir-li que ha d'acceptar negociar, sense obligar l'altra empresa a haver de rebre una sanció tan grossa com que parin les cubes".
Zan ha explicat que han portat la seva protesta fins al Parlament per a "dir-li a cadascun dels candidats que el primer que han de fer aquí dins és arreglar el problema que hi ha A Mariña De Lugo". "Tots és van comprometre en campanya i ara volem solucions", avisa. "Volem una solució, però una solució de veritat", postil·la.
"LA MATEIXA PROPOSTA DES QUE VA COMENÇAR EL PROCÉS"
Després que Alcoa digués el dijous que veu "inviable" arribar a "una solució negociada" i que "totes les alternatives proposades van ser rebutjades" pel comitè, José Antonio Zan ha replicat que "porta sent la mateixa proposta des que va començar el procés". "Nosaltres no signarem la fi de Mariña de Lugo, ni ara ni mai", deixa clar.
"L'empresa que digui el que vulgui, nosaltres vam fer una última oferta, es van aixecar de la taula sense respondre, una autèntica vergonya, una falta de respecte, ens van tenir allí nou hores esperant per una acta", prossegueix en les seves queixes. Sobre aquest tema, recorda que "fa dos mesos Liberty es va voler asseure amb ells", però "no es van voler asseure amb ells". "Ara ens diuen, ens asseiem sis setmanes però després parem les cubes, això no és asseure's a negociar amb ningú", es queixa.
En aquesta línia, Zan subratlla que la Xunta, com a autoritat laboral, "els va remetre un escrit que deia que aturessin el procés i s'asseguessin a negociar", però "no es pot seure a negociar amb la pistola damunt de la taula i dir: després d'aquestes sis setmanes tanquem les cubes". "Els que han d'estar al nostre costat són els polítics, i dir-los a aquesta multinacional que va fer l'altre dia una autèntica salvatjada en no asseure's si més no amb una ministra i amb la Conselleria d'Indústria, que és una autèntica vergonya", arremet contra Alcoa.
Per això, acusa Alcoa d'estar "donant la negociació per perduda", i "això no pot ser". "Ho estan vestint d'ERO, d'ERTO", "però al final cal signar que es paren les cubes". "No es pararan les cubes i no hi ha més", declara.
Advoca per "agafar aquesta multinacional i dir-li que aquí qui mana és el Govern d'Espanya, i si no volen, que li lliurin les claus, que aquesta fàbrica ja era de l'Estat abans que vinguessin ells". "Si ha de tornar a la SEPI, que torni, ni que siguir per un minut, per després vendre-la a un altre, però el que no poden permetre és que es parin aquestes cubes, aquest és el cor de la fàbrica", sosté.
QUE XUNTA I GOVERN "SOLUCIONIN AQUEST PROBLEMA"
Així doncs, el president del comitè d'empresa demana al "Govern d'Espanya que remi amb la Xunta de Galícia i solucionin aquest problema com més aviat millor, perquè ja està bé de claudicar davant multinacionals". "Només faltava que aquest país permetés que una multinacional nord-americana passi per sobre del Govern d'Espanya".
"I ahir diuen que li tiren un ou i diuen que se'n van", "hi ha 1.000 persones i A Mariña sencera, i estan condemnant a tot Lugo a tornar a 70 anys enrere (...) i per un ou diuen que se'n van", recrimina Zan a Alcoa.