El president de BBVA, Carlos Torres, ha assenyalat que els bons corporatius AT1 (coneguts com a CoCos) continuaran sent un instrument molt important en l'estructura de capital de la banca, malgrat l'impacte que la crisi de Credit Suisse ha tingut sobre les cotitzacions.
- 9,34€
- 4,15%
Durant la seva intervenció a l'esdeveniment Wake Up, Spain!, Torres ha destacat que el sector bancari europeu, i més específicament els bancs espanyols, afronten l'actual situació d'incertesa des d'una posició de fortalesa financera indubtable, de rendibilitat i amb una sòlida posició de capital i liquiditat.
El president de BBVA també ha afirmat que la regulació i la supervisió europees avui són molt exigents i la situació del sector és molt saludable, molt diferent de la que tenia després de la crisi financera. "Veiem amb confiança la situació de la banca europea", ha dit.
A més, creu que la fortalesa del sector bancari es tradueix en un impacte positiu més gran en la dinamització de l'economia. "Els bancs tenim un paper molt important en la societat, contribuïm al desenvolupament econòmic i al desenvolupament social de les societats en què duem a terme la nostra activitat", ha explicat.
Sobre les previsions macroeconòmiques, ha assegurat que "seguim pensant que serà un any millor del que crèiem fa poques setmanes o mesos", malgrat les incerteses i la inflació persistent. En concret, BBVA Research preveu un creixement del PIB d'Espanya de l'1,6% per al 2023 i del 2,4% per al 2024. Torres ha subratllat que l'impacte en el creixement econòmic de les turbulències recents serà vedat, i espera que es reprengui el camí de la inversió.
Sobre això, ha recordat que els fons europeus Next Generation són una oportunitat única per donar suport al creixement econòmic mitjançant un model de desenvolupament més digital, sostenible i inclusiu. En aquest sentit, els bancs estarien preparats per canalitzar aquests fons i amplificar-ne l'efecte a través de finançament addicional.
EL PAPER DE LA BANCA EN LA DESCARBONITZACIÓ
Durant la intervenció, el president de BBVA ha recordat que per aconseguir una economia lliure d'emissions cal fer inversions que s'estimen en 275 milions de milions de dòlars fins al 2050, més del 8% del PIB mundial cada any fins a aquesta data. La majoria d'aquesta inversió haurà de ser privada. En aquest context, els bancs tenen un paper fonamental en el finançament de la inversió per a la descarbonització.
En el cas europeu, la canalització dels fons NGEU a través dels bancs, amb finançament afegit, és una manera de multiplicar aquest impacte a través d'inversió privada, ha explicat.
Segons ha detallat, per aconseguir la descarbonització és important que tots els actors contribueixin a assolir aquest objectiu. Els governs han de fixar marcs reguladors i incentius adequats i la societat en conjunt ha d'impulsar el canvi de comportaments cap a una economia sense emissions.