Telefónica lidera els guanys a l'IBEX-35 després de presentar els seus resultats del primer trimestre. Les accions de l'operadora avancen més del 3% i estan trencant els 4 euros per acció, un senyal de fortalesa, sobretot, perquè es produeix en un mercat baixista, amb caigudes properes a l'1% a les borses europees per la por dels inversors de la inflació.
- 3,91€
- -0,38%
Aquestes són les claus dels analistes que expliquen la bona rebuda dels comptes de l'operadora presidida per José María Álvarez-Pallete.
"Els resultats han complert les previsions de consens en ingressos i EBITDA, mentre que han superat àmpliament a la part baixa del compte de resultats", assenyalen des de Renta 4, signatura que aconsella sobreponderar el valor, amb una valoració de 5,70 euros.
"Per divisions", afegeixen, "Espanya ha superat lleument les previsions de consens, el Regne Unit ha incomplert àmpliament en ingressos a causa del fort impacte del confinament, tot i que ha superat àmpliament en EBITDA gràcies a la forta retallada de despeses, mentre que Hispanoamèrica ha incomplert. Brasil en línia".
Renta 4 considera que "Telefónica té un potencial elevat" en borsa, a causa de la prevista reducció del seu deute fins a 26.000 milions d'euros; i de les seves opcions estratègiques, com la venda del seu negoci a Llatinoamèrica. "Les últimes operacions que ha dut a terme i les opcions de monetització que disposa haurien de millorar la visió dels inversors sobre el grup", afirmen els seus analistes.
Per Bankinter, companyia que es posiciona neutral per al valor, amb una valoració molt més reduïda de 4 euros per títol, "els resultats superen les estimacions de consens. Els ingressos segueixen afectats per l'impacte de la pandèmia i la depreciació de les divises llatinoamericanes, però suavitzen la tendència negativa de trimestres anteriors".
Aquests analistes destaquen que la reducció de deute de 9.000 milions d'euros per l'aliança d'empreses amb Virgin al Regne Unit i el tancament de la venda de les torres de Telxius a American Tower generarà "plusvàlues de 6.000 milions d'euros durant el segon trimestre".
"Això aporta marge a la companyia per normalitzar el nivell d'inversions (encara per sota de l'objectiu durant el primer trimestre) i donar sostenibilitat al dividend, en un entorn d'estabilització de les mètriques operatives del grup", assenyalen.
La sostenibilitat del dividend de 0,3 euros per acció (que es va retallar a principis d'any des de 0,40 euros) és una de les claus que expliquen el bon rendiment en borsa, ja que la rendibilitat per dividend supera el 7% als preus actuals, una de les més altes de l'IBEX al costat d'Enagás.
No obstant això, Bankinter comenta que "tot i una rendibilitat per dividend encara elevada (7,6%), el potencial de creixement estructural és reduït, la competència elevada i el grup afronta un nou cicle inversor per al desplegament del 5G i la compra d'espectre".
Aquests experts esmenten com a factor positiu que "la reducció del deute s'accelerarà amb l'execució de les operacions pendents", tot i que afegeixen com a negatiu que "l'exposició a divises llatinoamericanes augmenta el perfil de risc del grup".
ANÀLISI TÈCNICA DEL VALOR
"El preu segueix cotitzant lluny de la important zona de resistència que presenta en el buit baixista setmanal de mitjans de març de 2020: els 4,63 euros. I ja no parlem de la directriu baixista principal, que en aquest moment passa per l'entorn dels 5,40 euros", explica JM. Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"És a dir, Telefónica cotitza en aquest moment a un 17% del buit baixista i a un 35% de la directriu. Que no és poca cosa. Pot seguir rebotant a curt termini? Naturalment. Però en cap cas estem parlant d'un valor alcista a mitjà i llarg termini, perquè no ho és", conclou aquest expert.