- L'operació suposa una valoració de Telxius de 3.678 milions d'euros, deute inclòs
- Telefónica mantindrá un percentatge majoritari a Telxius i, per tant, el control operatiu de la companyia
Telefónica ha aconseguit avui un acord amb la signatura d'inversió KKR per la venda de fins al 40% de Telxius Telecom, la seva companyia global d'infraestructures de telecomunicacions, per un import total d'1.275 milions d'euros, això són 12,75 euros per acció.
- 3,93€
- -0,71%
L'operació suposa una valoració de Telxius de 3.678 milions d'euros (incloent-hi el deute), fet que implica un múltiple implícit d'11,4 vegades l'EBITDA 2017. Segons l'operadora, "l'acord confirma la valoració establerta per Telxius al fullet de la temptativa de sortida a borsa de fa uns mesos". En aquest moment, el rang de preus pel mateix percentatge es va situar entre 12 i 15 euros per acció. La transacció situa el valor de Telxius (Equity Value) en 3.188 milions d'euros (12,75 euros per acció).
L'operació suposa una valoració de Telxius de 3.678 milions d'euros, incloent-hi el deute
L'acord inclou la compra inicial per part de KKR de 62 milions d'accions (24,8% del capital social) de Telxius per un preu total de 790 milions d'euros, així com sengles opcions de compra i venda sobre 38 milions d'accions addicionals (15,2% del capital social) per un preu d'almenys 485 milions d'euros. En concret, KKR tindrà el dret d'executar l'opció de compra (call option), mentre que Telefónica podrà executar una opció de venda (put option) si venç el termini per executar l'opció de compra.
Després d'un erràtic 2016, en què Telefónica no va poder tancar la venda de la seva filial britànica O2 ni la sortida a borsa de Telxius, l'empresa presidida per José María Álvarez Pallete necessitava reactivar el procés de desinversions per alleugerir el deute i, d'aquesta manera, defensar la seva qualificació creditícia. I havia de fer-ho aviat, després que Moody's ja situés la seva ràting tan sols un graó per sobre del 'bo escombraries' al novembre del 2016, i tant S&P Global com Fitch situessin el seu amb prou feines dos esglaons per damunt. Amb aquesta maniobra, la 'teleco' guanya temps, i ho fa en la setmana en què presentarà els seus comptes anuals, que possiblement reflectiran un nou increment de la càrrega financera durant el passat exercici.
TELEFÓNICA ENCARA 'MANA'
Segons l'acord aconseguit, que està subjecte a les aprovacions regulatòries pertinents, Telefónica i KKR s'associen per impulsar el desenvolupament i el creixement d'una dels operadores globals líders d'infraestructures de telecomunicacions, incloent-hi el desenvolupament de noves infraestructures ja planificades.
Telxius opera un portfolio de gairebé 16.000 torres de telecomunicacions a cinc països i gestiona una xarxa internacional amb aproximadament 65.000 quilòmetres de fibra òptica submarina, dels quals uns 31.000 quilòmetres són propietat de la companyia.
Després de la transacció, Telefónica seguirà sent el principal client de Telxius, en concret, a les seves activitats d'infraestructures de torres i cable. A més, el Grupo Telefónica mantindrà un percentatge majoritari i, per tant, el control operatiu de la companyia, que seguirà consolidant al seu compte de resultats. La venda s'emmarca dins de l'estrategia d'optimització d'actius i adequada assignació de capital, alhora que permet complementar, a més, l'objectiu de reducció de deute per la via orgànica.
Telefónica mantindrà un percentatge majoritari de Telxius i, per tant, el control operatiu de la companyia
Guillermo Ansaldo, president de Telxius, ha dit: “La nostra visió per a Telxius és la de capitalitzar l'increment exponencial del tràfic de dades previst per als propers anys oferint una infraestructura de xarxa de primer nivell a Europa i Amèrica. Estem encantats de comptar amb KKR en aquest projecte com a soci inversor a llarg termini. Creiem que la seva sòlida trajectòria en el negoci d'infraestructures ens ajudarà a aconseguir els nostres objectius comuns”.
Jesús Olmos, màxim executiu de les operacions de KKR a Espanya i membre i coresponsable global d'Infraestructures de KKR, considera que “la combinació de l'experiència industrial de Telefònica amb el suport financer i operatiu de KKR permetrà a Telxius expandir-se i créixer. Confiem que la creixent demanda de dades mòbils, impulsada per l'augment dels continguts 4K i de realitat virtual, al costat de la necessitat d'infraestructures d'Internet fiables, suposaran un fort creixement del negoci”.
QUÈ N'OPINEN ELS ANALISTES?
"Notícia positiva". Els analistes coincideixen que l'anunci de la venda és una bona notícia i que, a més, és la més "lògica" tenint en compte el nivell de deute de la companyia. Respecte el preu, destaquen el fet que estigui dins de la banda fixada per a la seva fallida sortida a borsa tenint en compte que, a finals del passat mes de setembre, l'operació va haver de suspendre's perquè Telefónica no aconseguia col·locar-la dins de la forqueta proposada. A la seva nota de premsa anunciant la suspensió de l'OPV, l'operadora va dir que no considerava "adequada la valoració de la companyia implícita en les ordres de compra rebudes".
"Es tracta de bones notícies. El principal problema de Telefónica és l'endeutament. Amb aquesta venda el deute financer net cau per sota dels 50.000 milions d'euros i el ràtio DFN (Deute Financer Net) sobre OIBDA es redueix fins a quedar lleugerament per sota de 3,0 vegades (enfront de les 3,1 vegades al tancament del tercer trimestre del 2016). D'aquesta manera, es moderaran les tensions sobre el ràting i, per tant, sobre els seus costos de finançament", assenyalen els experts de Bankinter.
El consens descompta que Telefónica baixi el múltiple Deute Net sobre l'EBITDA fins a 2,8 vegades el 2017 i, incloent-hi la venda de Telxius, fins a 2,7 vegades, assenyalen des de Renda4.