- Telefónica 'no aixeca el cap' des de la suspensió de la sortida a borsa de Telxius a finals de setembre
- Les últimes notícies, com la reducció del dividend o la retallada de Moody's, tampoc han ajudat
L'Ibex 35 l'està fent pitjor que la resta de places europees i això és així perquè dos dels grans valors que sostenen la seva evolució, BBVA i Telefónica, no estan al seu millor moment. En el cas de BBVA, el triomf de Donald Trump ha deteriorat el seu aspecte a curt després que el dimecres l'entitat es deixés un imponent buit a la baixa en els 6,50 euros amb un dels majors volums de la seva història. En el cas de Telefónica, el seu aspecte tècnic ja era dolent (cau l'any un 12%) però l''efecte Trump' també l'està penalitzant.
L'operadora presidida per José María Álvarez-Pallete va registrar unes vendes de 1.700 milions d'euros a Mèxic en 2015, la qual cosa suposa un 3,6% del total. En el tercer trimestre d'aquest any, els ingressos de Telefónica Mèxic van baixar un 19,4% i un 7,7% en els nou primers mesos de l'any. En la presentació de resultats del tercer trimestre, Álvarez-Pallete ja va dir que no estava content amb l'evolució del negoci allí -"És clar que no estem satisfets amb la situació mexicana", va apuntar. Telefónica competeix a Mèxic amb Amèrica Mòbil i l'operadora nord-americana AT&T. Amb aquesta última manté una guerra oberta de tarifes a la qual se suma el fet que totes elles s'han vist penalitzades per la reducció de les tarifes d'interconnexió en xarxes mòbils en un 25%.
La caiguda del peso mexicà és un element més de pressió afegida a una situació de Telefònica a Mèxic que no satisfà a la companyia. Després de la victòria de Donald Trump, i davant el temor que el nou president dels Estats Units apliqui les polítiques que ve prometent relacionades amb el país -com construir un mur a la frontera sud dels Estats Units per impedir l'entrada d'immigrants il·legals i retornar als seus països a aquells que estiguin al país de forma irregular- el peso va sofrir una de les majors depreciacions de la seva història, d'un 13% (fins a aconseguir mínims històrics enfront del dòlar). En la sessió del dijous va arribar una mica de tranquil·litat però en forma de volatilitat, quelcom que podria ser la tònica a mitjà termini fins a veure què és el que realment va a fer Trump.
Aquesta situació d'incertesa que afecta la divisa mexicana està repercutint sobre els països amb interessos al país, entre ells Telefònica i també BBVA, que va generar, entre gener i setembre, un benefici de 1.441 milions al país.
"BBVA i Telefónica estan pressionant a la baixa. BBVA està tocat al mateix temps que el peso mexicà s'està depreciant amb força i, en el cas de la nostra operadora, tres quartes parts del mateix", assenyala l'expert de Bolsamanía José María Rodríguez. "En realitat són moltes les monedes llatinoamericanes les que s'estan devaluant i Telefónica té exposició a Mèxic i Brasil, entre d'altres", afegeix Rodríguez.
Telefònica no aixeca cap des que va suspendre la sortida a borsa de Telxius a la fi de setembre
DE TELXIUS A LA RETALLADA DE MOODY'S
Telefònica no aixeca cap des que va suspendre la sortida a borsa de Telxius a la fi de setembre. L'operadora va decidir desistir de l'operació "per no considerar adequada la valoració" de Telxius que s'observava segons les ordres de compra rebudes. L'operadora va assegurar en aquest moment que seguiria "analitzant alternatives estratègiques en relació a dita activa".
El 'fracàs' de la OPV va suposar un cop més per a la companyia, que té la necessitat de reduir deute i no ho aconsegueix (la OPV de la seva filial a Regne Unit, O2, sembla cada vegada més llunyana).