• La decisió es produeix per considerar que les ordres de compra infravaloraven l'actiu
  • La cancel·lació de l'operació posa l'accent en l'alt nivell d'endeutament de l'empresa

Mala jornada en borsa per a Telefónica. Un dia després de desistir en la seva intenció de treure a borsa la seva filial d'infraestructures per a telecomunicacions Telxius, cau amb força en borsa i és un dels valors més castigats de l'IBEX-35 en una sessió de pèrdues generalitzades.

  • 11.470,50
  • 0,03%
  • 3,92€
  • -0,23%

El valor ha començat a cotitzar amb descensos de més del 4%, mentre l'IBEX-35 es deixa al voltant d'un 2%. Les accions de Telefónica, que cedeixen un 12% el 2016, es veuen així castigades per un sentiment negatiu en general a la renda variable, provocat per la por a Deutsche Bank, i per la inesperada notícia que cancel·la l'oferta pública de venda (OPV) de Telxius.

La cancel·lació de la sortida a borsa suposa un dur revés per a Telefónica, ja que tenia com a objectiu recaptar més de 1.000 milions d'euros, una quantitat que suposava oxigen per seguir complint els objectius, incloent el dividend de 0,75 euros per acció.

Telefónica no va considerar adequada la valoració de la companyia Telxius implícita en les ordres de compra rebudes

L'interval de preus de sortida s'havia fixat entre 12 i 15 euros, la qual cosa implicava una captació d'entre 1.090 milions i 1.364 milions d'euros. No obstant això, com ja havia avançat aquest dijous al matí Bloomberg, els inversors institucionals demandaven un preu més baix per a participar en la col·locació. Un cop tancat el mercat, Telefónica va confirmar en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la seva intenció de cancel·lar l'OPV, "per no considerar adequada la valoració de la companyia Telxius implícita en les ordres de compra rebudes".

De cara al futur de Telxius, l'operadora es va limitar a dir que "seguirà analitzant alternatives estratègiques en aquest actiu". Ara, tots els focus es posen sobre la seva filial britànica, O2, empresa que no va poder vendre pel veto de Brussel·les a Hutchison a principis d'any després de tancar un acord de venda per valor de 12.500 milions de lliures.

El 5 de setembre, el mateix dia que l'empresa presidida per José María Álvarez-Pallete va anunciar la seva intenció de treure a borsa fins al 49% de Telxius abans de finals d'any, també va reconèixer que "està analitzant diferents alternatives estratègiques respecte a O2" , i en totes elles seria amb Telefónica mantenint la majoria accionarial.

EL DEUTE ASFIXIA

Álvarez-Pallete ha confirmat en diverses ocasions des que va succeir en la presidència César Alierta els objectius de Telefónica. Entre ells el dividend. No obstant això, el nivell d'endeutament no ho posa fàcil. El passat 28 de juliol la companyia de telecomunicacions va presentar els seus resultats semestrals, amb una caiguda del benefici del 42% fins als 1.241 milions d'euros. La reacció del mercat va ser negativa, però principalment pel nivell d'endeutament: augmentar en 1.980 milions d'euros el segon trimestre en comparació del març, fins a un import de 52.568 milions d'euros. Això es va produir, segons va justificar la companyia, per l'abonament de 1.950 milions als accionistes en concepte de dividends. La ràtio d'endeutament (deute sobre Ebitda) va arribar el preocupant nivell de 3,2 vegades.

Ara, la cancel·lació de l'OPV de Telxius "és mala notícia per al valor", asseguren els analistes de Bankinter. "Aquesta OPV era el primer pas per definir l'estratègia de despalanquejament del seu balanç després que es frustrés la venda d'O2. Amb els fons rebuts Telefónica pretenia reduir el seu deute. Això reduïa pressió sobre la seva valoració i també moderava els dubtes sobre la seva política de retribució a l' accionista", afegeixen aquests experts, que recomanen vendre, amb un preu objectiu per sota de l'actual a 8,6 euros. Així mateix, subratllen a Bankinter, "aquesta notícia posa en evidència la dificultat per vendre actius de l'operadora i reobre la incertesa sobre tots aquests assumptes".

contador