Fa gairebé dos anys, Telefónica va llançar al mercat espanyol O2, la seva marca emblema al Regne Unit, amb la qual aspirava a jugar en una lligar diferent: captar clients que buscaven preus més barats, una oferta de serveis més concentrada i, al mateix temps, no caure del tot en la guerra dels preus ‘low cost’. En aquests mesos el mercat ha canviat de manera considerable, la guerra de preus s'ha accentuat en els segments més barats i, a més, la pandèmia del coronavirus ha incrementat de manera substancial el consum de dades a la gran majoria de llars.
- 4,34€
- 0,02%
En aquest context, la companyia presidida per José María Álvarez-Pallete intenta reforçar la seva segona marca via dades mòbils addicionals de franc, per reforçar la base de prop de 350.000 clients amb els quals, segons fonts coneixedores, va tancar 2019.
La companyia ha injectat 30 GB de dades addicionals a cada línia de mòbil d'O2 durant dos mesos. És a dir, augmenta l'oferta mantenint preus, una política que cerca assegurar la confiança dels clients actuals i evitar fugides futures cap a la competència. Un mes abans, ja havia elevat la velocitat de navegació de la seva fibra òptica, des de 300 a 600 megues.
Noticia relacionada
Vodafone, Orange y Telefónica, abocados a una competencia feroz en el 'low cost'O2 justifica el reforç de dades mòbils pel context del Covid-19, per l'augment del teletreball, de permanència als domicilis particulars, i la necessitat extra de comunicacions que això comporta. No és una mesura immediata, perquè els clients d'O2 han de tramitar les noves dades a través de l'aplicació de la companyia. En concret, sis bons de 5 GB que poden activar de manera simultània i que tenen la mateixa vigència que els cicles de facturació de l'operadora, és a dir, comencen el 18 d'un mes i acaben el 17 del següent.
CONSUM A l'ALÇA
Més dades perquè, bàsicament, el consum està disparat. Aquest últim mes, fins diumenge passat 12 d'abril, el creixement del trànsit d'internet en la xarxa fixa de Telefónica va ser equivalent al que es produeix en tot un any en circumstàncies normals. És a dir, en un any natural de 12 mesos el creixement del trànsit d'aquesta xarxa IP sol ser del 30% i, només entre el 10 de març i el citat 12 d'abril, es va disparar un 35%.
Amb aquest consum disparat, les grans operadores (Telefónica, Vodafone i Orange) han ampliat la base de continguts gratuïts per als seus clients, no sols perquè estan tancats a casa seva per la quarantena. Cal no oblidar la situació de mercat, on la competència és més feroç en els segments de preus més baixos, amb marges més reduïts. És el moment de mantenir clients a les portes d'una previsible guerra de preus encara més voraç quan la situació sanitària s'estabilitzi i en un context econòmic de contracció.
En aquest escenari, a més, hi haurà més jugadors perquè Euskaltel va signar a l'inici de l'any un acord amb el grup britànic Virgin per a usar aquesta marca i fer el salt a tota Espanya, atès que ara concentra la seva presència a la costa cantàbrica.