• L'operadora registrarà un benefici net trimestral de 794 milions d'euros
  • Els ingressos cauran a Espanya, el Regne Unit i Alemanya mentre que el Brasil mostrarà la seva fortalesa
jose maria alvarez pallete telefonica

Telefónica presenta resultats aquest dijous i tot sembla indicar que, en aquesta ocasió, els comptes no vindran acompanyades de 'sorpreses'. El 20 de febrer, només tres dies abans de publicar les seves xifres per al conjunt de 2016, l'operadora decidia 'aplanar el camí' amb l'anunci de la venda de fins a un 40% de la seva filial Telxius a KKR per 1.275.000. Pel que fa a les xifres del primer trimestre, al mercat li encantaria que es copiés aquest patró, però amb la seva filial al Regne Unit, O2, com a protagonista. La seva venda s'espera com 'aigua de maig' per aconseguir majors avenços en la retallada de l'immens deute (48.595.000 a tancament de 2016) de l'operadora.

  • 3,93€
  • -0,71%

Precisament el deute, el gran llast a dia d'avui de la companyia, seguirà centrant l'atenció en aquest primer trimestre. El consens de FactSet estima que aquesta se situï en 47.902.000 d'euros el 31 de març de 2017. El mercat espera que l'endeutament de l'operadora continuï reduint-se a mesura que transcorre l'any i també preveu que l'operació per desprendre d'O2 es materialitzi abans de donar per conclòs 2017. El contrari, probablement, es valoraria com una important decepció per part dels inversors, com també ho seria una rebaixa en el dividend, a l'estil de la que es va fer el 2016 que, en principi, no s’espera.

El mercat espera que l'endeutament de l'operadora continuï reduint-se a mesura que transcorre l'any i també preveu que l'operació per desprendre d'O2 es materialitzi abans de donar per conclòs 2017

Després de l'operació fallida de 2016, a través de la qual Hutchinson anava a quedar-se amb O2 per 13.735.000, ara s'aposta més per una venda parcial de la filial britànica -com es va fer amb Telxius- que contribuiria a accelerar aquesta reducció del deute. Sense notícies, de moment, en aquest front, s'espera una caiguda reduïda del deute durant el primer trimestre. "El deute net caurà molt lleument, ja que el millor to operatiu es veurà frenat per la inversió en circulant i la sortida de fons per recapitalitzar la divisió de Colòmbia", apunta Iván San Félix, expert de Renta 4.

Durant els primers tres mesos de l'any, Telefónica registrarà un benefici net de 794 milions d'euros (suposa una pujada del 45% respecte als 548 milions registrats durant el primer trimestre de 2016 després del canvi de criteri comptable per la inclusió d'O2), un OIBDA (resultat operatiu abans d'amortitzacions) de 4.072 milions davant els 3.837.000 del primer trimestre de 2016 (puja un 6%) i una xifra de vendes que ascendirà a 13.155.000 (des 12.511.000 del mateix trimestre de 2016), segons FactSet.

DEBILITAMENT A ESPANYA

Per àrees geogràfiques, els experts de Deutsche Bank apunten a un debilitament a Espanya durant el primer trimestre, i des de Renta 4 també plantegen una caiguda dels ingressos a Espanya, Regne Unit i Alemanya, tots ells afectats per una major competència, un impacte negatiu de la regulació i la depreciació de la lliura. El consens preveu una xifra de vendes per Espanya de 3.132 milions davant els 3.126.000 del primer trimestre de 2016. Així i tot, els analistes alemanys plantegen un escenari en què la situació a Espanya anirà millorant al llarg de l'any.

Pel que fa a Llatinoamèrica, Deutsche Bank estima una millora en el creixement dels ingressos. "Vam elevar la nostra recomanació de Telefónica a mantenir el desembre de l'any passat (abans de pujar-la fins a comprar el març d'aquest any) en part basant-nos en la idea que es podria veure un creixement dels ingressos reals a Llatinoamèrica (...), impulsat pel Brasil i Colòmbia. Xile i Perú segueixen febles, però no esperem un deteriorament en aquestes zones", expliquen aquests experts. San Félix també veu un "repunt elevat" al Brasil, però apunta que, en el conjunt de l'Amèrica Llatina, serà "molt moderat" a causa de la major competitivitat en països com Perú, Xile i Mèxic.

El consens preveu una xifra de vendes per Espanya de 3.132 milions davant els 3.126.000 del primer
trimestre de 2016

"Insistim que la prioritat de Telefónica és retallar deute, que és elevada, i que els inversors valorarien favorablement estratègies encaminades a això", recalca Iván San Félix. Per aquesta mateixa raó, durant la multiconferència que l'operadora oferirà aquest dijous -a les 10 hora espanyola- el seu president, José María Álvarez-Pallete, i el seu responsable financer, Àngel Vilà, previsiblement hauran de contestar més d'una pregunta relacionada amb els seus escenaris per la monetització del negoci al Regne Unit.

EL CONSENS SEGUEIX APOSTANT PER L'OPERADORA

"Telefónica ha superat el sector en un 14% amb les seves pujades aquest any, però encara cotitza amb descompte. A més, no veiem cap risc per l'any complet basat en les previsions del consens sobre les divises per 2017, en contrast amb el període comprès entre 2014 i 2016", apunten els experts de Deutsche Bank, que tenen un preu objectiu de 11,4 euros per a l'operadora. El consens de mercat dóna a Telefónica un valor teòric de 10,48 euros (el que suposa una pujada addicional de tot just el 3% des dels preus actuals). Pel que fa a les recomanacions, un 43% aconsella comprar i un altre 43%, mantenir. Només un 14% té la seva recomanació a vendre.

Els experts tècnics de 'Bolsamanía', per la seva banda, creuen que Telefónica serà "el proper blue xip a enlairar". "La confirmació de l'inici del nou moviment alcista la tindrem una vegada el preu salti, amb comoditat, per sobre de la resistència que presenta en els màxims anuals (10,63)", apunten.

Noticias relacionadas

contador