ep archivo   fachada de la sede de la multinacional espanola telefonica
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Telefónica ha perdut el contenciós que mantenia amb les autoritats del Perú. La Cort Suprema del país andí ha fallat en contra de l'operadora espanyola, que ja hauria rebut la sentència en ferm per la qual haurà d'abonar de manera immediata més de 900 milions d'euros, la sanció més gran de la història del grup presidit per José Maria Álvarez-Pallete.

  • 4,31€
  • 1,60%

Segons ha pogut saber El Confidencial, l'Alt Tribunal ha dictaminat que Telefónica va cometre una sèrie d'irregularitats a l'hora de pagar l'impost de societats al Perú entre els anys 1998 i 2005. L'operadora ja havia proveït aquesta quantitat, per això en principi, no tindrà impacte en els resultats del grup.

Cal assenyalar que Telefónica Perú va enviar un fet d'importància al regulador del mercat del país aquest dimarts en què informa que la Cinquena Sala de Dret Constitucional i Social Transitòria de la Cort Suprema ha notificat a la companyia la resolució judicial desfavorable del procés contenciós administratiu referit a l'impost de la renda dels exercicis 2000 i 2001. Per a aquest procés concret, la provisió que es va anunciar a finals de setembre és de 790 milions d'euros. Aquesta quantitat se suma a la provisió de 630 milions de sols (155 milions d'euros) que la companyia va comunicar a principis de gener a la borsa de Lima.

A aquesta hora, Telefónica cau més d'un 1% en borsa i és un dels pitjors valors de l'IBEX 35. Des del començament d'any, el valor repunta un 6%.

El diari espanyol assenyala que la multinacional espanyola va mantenir reunions amb les autoritats peruanes el desembre passat en tenir indicis que la Cort Suprema fallaria a favor del país andí. Anteriorment, al setembre, les dues parts van mantenir una altra trobada per tractar aquesta sanció.

L'agost passat, l'ara expresident peruà, Pedro Castillo, va assegurar que l'operadora pagaria el deute que tenia amb el seu poble, que pujava a més de 1.400 milions d'euros, encara que la multinacional espanyola ho va negar i va assenyalar que “es respectarà el que disposin les institucions competents”. "L'empresa reitera que complirà les resolucions que s'emetin en relació amb les disputes, i, a més, continuarà amb el seu pla de desplegament de fibra i seguirà prestant els serveis de telecomunicacions que té concedits en benefici del desenvolupament del Perú", ha afegit.

Així mateix, Telefónica ha indicat que, durant els seus gairebé 30 anys al Perú, ha pagat més de 10.000 milions de sols (2.543 milions d'euros) en impostos a la renda, alhora que es va definir com “un dels contribuents més grans del país”.

Noticias relacionadas

contador