ep el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez-pallete
TELEFÓNICA - Archivo

Telefónica ha guanyat un 53,5% menys al primer semestre de l'any, fins als 831 milions d'euros, mentre que el benefici trimestral va descendir un 50,7%, fins als 425 milions d'euros. La companyia ha destacat que la Covid-19 té un impacte en l'evolució financera i operativa del trimestre (ingressos i OIBDA), mitigat parcialment per les mesures d'eficiència i estalvis de CapEx duts a terme. Telefónica cau prop d'un 5% en borsa aquest dijous.

  • 4,35€
  • 0,86%

Els ingressos de l'operadora es redueixen un 10% interanual durant el semestre, fins als 21.706 milions, mentre que en el trimestre cauen un 14,8%, fins als 10.340 milions. Això es deu, principalment, als efectes negatius de la pandèmia de Covid-19 en l'activitat comercial als països on és present (impacte estimat: -729 milions), els moviments desfavorables dels tipus de canvi (impacte: -791 milions) i els canvis en el perímetre (impacte: -64 milions).

L'OIBDA cau un 18,7% aquest semestre (7.075 milions) i descendeix un 25,3% aquest trimestre, fins a 3.315 milions d'euros. Això és així per l'efecte de la pandèmia (impacte estimat al trimestre: -338 milions), a la depreciació de les divises (-297 milions) i a una deterioració del fons de comerç assignat a Telefónica Argentina (-109 milions), així com per les plusvàlues per la venda d'actius registrades al segon trimestre de 2019 (-285 milions) i els canvis de perímetre (-28 milions).

Per a mitigar els efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19, Telefónica ha posat en marxa una sèrie de mesures, traduint-se en una caiguda de les despeses operatives del 4,9% interanual orgànic. El marge OIBDA se situa en un 32,1%, -4,5 punts percentuals interanual. L'OIBDA-CapEx del grup millora en 3,1 punts percentuals seqüencialment, fins al -0,7% interanual en termes orgànics (+1,9% interanual als quatre mercats clau).

“Durant el segon trimestre de l'any, marcat per la crisi de la Covid-19, el comportament de Telefónica ha estat resistent, limitant l'impacte en ingressos amb una sòlida gestió operativa de control de costos i d'inversió. Aquestes accions ens han permès registrar, tant al segon trimestre com al semestre, un creixement del flux de caixa operatiu i del marge als quatre mercats clau i reduir el deute un 7,5% interanual. A més, s'ha produït una destacada millora en l'activitat comercial al llarg de juny, amb el 100% de les botigues obertes a Europa", ha dit José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

Telefónica ha confirmat el seu objectiu per a l'any d'un creixement orgànic interanual d'OIBDA-CapEx de lleugerament negatiu a estable. A més, també ha subratllat que manté el dividend de 2020 de 0,4 euros per acció. Els objectius fixats per a 2022 es reiteren, reflectint la confiança en la demanda sostinguda i les tendències de creixement en connectivitat i serveis digitals a llarg termini.

Quant al deute financer net a juny 2020, totalitza 37.201 milions, i es redueix 1.022 milions respecte de març, impactada positivament per la generació de caixa lliure de 988 milions, les inversions financeres netes de 13 milions i altres factors nets per un total de 251 milions. El deute financer net està negativament afectat per la retribució a l'accionista de 21 milions (inclòs el pagament de cupons d'instruments de capital) i els compromisos d'origen laboral de 209 milions.

El flux de caixa lliure al segon trimestre ascendeix a 988 milions, enfront dels 233 milions al primer trimestre de l'any, degut principalment a menors pagaments d'interessos per 435 milions, menor consum de capital circulant per 358 milions, menors pagaments de principal d'arrendaments per 222 milions, parcialment compensats per 167 milions de majors dividends pagats a minoritaris i reducció de l'OIBDA-CapEx.

Noticias relacionadas

contador