ep vista exterior del edificio de la sede de telefonica
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Les grans empreses de l'Ibex reforcen la formació dels seus professionals, no sols per evitar polítiques i actuacions que els portin davant dels tribunals, sinó també el mal reputacional i d'imatge que aquestes comporten, com ara les recents vinculacions de BBVA i Iberdrola amb l'excomissari Villarejo. I la formació és determinant. Una de les grans companyies que ha reforçat la preparació de la seva més alta direcció és Telefónica, que durant l'exercici anterior.

  • 3,91€
  • -0,43%

L'operadora presidida per José María Álvarez-Pallete explica als seus comptes anuals consolidats que, durant l'exercici passat, els 17 integrants del seu consell d'administració van rebre formació en aquesta temàtica. “Durant l'exercici 2019, en col·laboració amb tercers, el consell d'administració de Telefónica, S. a. va rebre formació en matèria anticorrupció que tractava sobre la FCPA [Foreign Corrupt Practices Act, específica dels Estats Units], i sobre les normatives internes relatives a aquesta matèria”, indica l'operadora de telecomunicacions.

Formació que van rebre al llarg de 2019 tots els consellers, no tansols Álvarez-Pallete i el seu número dos, Ángel Vilá. També els representants dels dos únics accionistes de referència: el president de CaixaBank, Jordi Gual; i Ignacio Moreno, que representa el BBVA.

A més, la companyia indica que el 26% de tota la seva plantilla va rebre l'any passat formació en matèria d'anticorrupció. En concret, 29.749 empleats. Sobre aquesta matèria, Telefónica inclou un “curs de Principis de Negoci Responsable, el curs sobre la FCPA i d'altres cursos locals en matèria d'anticorrupció i prevenció penal”, segons queda desglossat als comptes consolidats.

Sobre la qüestió de si se n'han detectat casos, argumenta que, “actualment, el grup Telefónica coopera amb autoritats governamentals (conduint les recerques internes corresponents) a propòsit de sol·licituds d'informació potencialment relacionades, de manera directa o indirecta, amb possibles infraccions de les lleis contra la corrupció”. No les identifica, però no preveu un alt impacte econòmic “Telefónica considera que qualsevol potencial sanció dins el marc d'aquestes sol·licituds específiques, no afectaria de manera material la situació financera del grup, tenint-ne en compte la grandària”.

CANAL DE DENÚNCIES

Telefònica també detalla que la seva plantilla compta amb un canal de denúncies, a través del qual poden comunicar qualsevol informació sobre l'existència d'una possible irregularitat, o un acte contrari a la legalitat o a les normes internes. També s'hi podran comunicar eventuals irregularitats relatives a temes comptables, qüestions relatives a auditoria i al compliment de la Llei Sarbanes-Oxley, dels Estats Units.

Denúncies que són tractades de manera anònima i que al 2019 van arribar a les 1.222. “Com a resultat de les recerques durant aquest exercici, 465 denúncies van resultar fonamentades. De les recerques tancades, cal concloure que va haver-hi dos casos per discriminació i cap cas per corrupció”, indica. A més, assenyala que “'d'entre les mesures adoptades a conseqüència de les denúncies fonamentades, va haver-hi 140 extincions del contracte de treball”.

D'aquestes 465 denúncies, el 28% estaven vinculades a frau, un 43% al que denomina “conducta inadequada i altres conflictes en l'entorn laboral”, un 8% a incompliment normatiu i un 6% a assetjament laboral/sexual i/o discriminació, segons desglossa en els citats comptes anuals.

Noticias relacionadas

contador