• Les recents caigudes als parquets europeus han afegit noves empreses a la llista
  • Els majors descomptes de valoració es troben al sector de les telecomunicacions

Les recents caigudes a les borses europees, amb una caiguda de més del 4% per l'IBEX la setmana passada, han alterat els marges entre les valoracions dels analistes i la cotització de les accions. Així, la llista d'empreses d'“alta qualitat” i “infravalorades” segons les anàlisis de Morningstar ha augmentat fins a 38 entre els parquets europeus enfront de la xifra de 29 del mes anterior.

  • 3,91€
  • -0,36%

Morningstar utilitza dos criteris per definir aquests títols, que es basen en dos termes anglosaxons: 'fair value' i 'moat'. El primer fa referència al valor intrínsec d'una acció, calculat pels analistes de la firma. El segon, empreses sòlides des del punt de vista de les seves avantatges competitives.

Així, aquests experts utilitzen trets quantitatius i qualitatius per establir una llista d'empreses d'“alta qualitat” el preu de la qual en borsa els atorga un potencial atractiu. O, com deia el cèlebre inversor nord-americà Benjamin Graham, un marge de seguretat.

La caiguda dels índexs ha ampliat l'univers de valors que considerem com atractius per la seva posició competitiva i pel seu descompte respecte al valor intrínsec

“La caiguda dels índexs (-1,2% per a l'índex Stoxx Europe 600 a l'octubre, que es deixa un 7,3% en els deu primers mesos de l'any) ha ampliat l'univers de valors que considerem com a atractius, tant en termes de la seva posició competitiva com en termes del seu descompte respecte al valor intrínsec”, assenyala Jocelyn Jovéne, editor de Morningstar França.

La llista, que passa d'estar composta de 29 empreses fins a un total de 38, inclou només un valor espanyol,Telefónica. La teleco es deixa un 1,5%, fins als 8,9 euros, des dels 9,015 euros amb els quals va tancar al setembre. Un càstig que no sembla excessiu tenint en compte les últimes garrotades que s'ha emportat el títol: suspendre la sortida a la borsa de Telxius, acabar retallant el dividend, i aquest mateix dilluns, una retallada de la qualificació per part de Moody's.

La qualificadora de riscos ha rebaixat la nota des de 'Baa2' fins a 'Baa3', deixant-la a un pas del 'bo porqueria'. Moody's argumenta que la nova estratègia de Telefónica, consistent a "reduir el deute de manera orgànica amb la generació de flux de caixa lliure i venent només actius de no estratègics quan es doni l'oportunitat (...) retardarà els esforços per reduir el seu endeutament per a desembre de 2017".

EMPRESES DE TELECOMUNICACIONS

No obstant això, aquests cops no impedeixen que Morningstar la consideri una empresa d'“alta qualitat” que està “infravalorada” pel mercat. Com succeeix, en general, amb els grups de telecomunicacions. Així, signatures com Millicom, International, SFR Group o la pròpia Telefònica cotitzen “amb descomptes de més del 30%”, segons Jovéne.

Entre els últims canvis, també s'incorporen a la llista de Morningstar empreses com CHR Hansen, Intercontinental Hotels, Danone, Wolters Kluwer, Shire o GEA Group; i tornen altres com Core Laboratories, Elekta, GlaxoSmithKline i Schneider Electric.

Llista de Morningstar d'empreses amb un aventatge competitiu estret ('Narrow Moat')

Llista de Morningstar amb un major aventatge competitiu ('Wide Moat')

contador