ep archivo   logo de la teleco francesa iliad
ILIAD - Archivo

El grup de telecomunicacions francès Iliad ha anunciat aquest dilluns que Freya Investissement, un vehicle d'inversió especialitzat en telecomunicacions propietat conjunta d'Iliad i NJJ Holding (societat del magnat francès Xavier Niel, fundador d'Iliad), ha arribat a un acord amb Kinnevik per a la adquisició en efectiu d'aproximadament el 19,8% del capital (accions A i B) del grup Tele2, un dels principals operadors als mercats suecs i bàltics, per una quantitat de 13.000 milions de corones sueques (al voltant de 1.160 milions d'euros). Tele2 es dispara a la borsa (+9,5%) després de la notícia.

Després de l'aprovació de les autoritats competents, Freya esdevindrà l'accionista de referència de Tele2. "Aquesta participació estratègica brinda al Grup Iliad, a través de Freya, l'oportunitat d'acompanyar Tele2 i el seu equip directiu en el seu creixement i de treballar en estreta col·laboració en innovació, convergència i inversions en xarxes de nova generació", ha indicat Iliad a un comunicat publicat aquest dilluns.

Pel que fa als principals termes d'aquesta transacció, que ha rebut el suport unànime dels Consells d'Administració d'Iliad, Freya i Kinnevik (fins ara primer accionista de Tele2), destaca que Freya adquirirà de Kinnevik un total de 20.733.965 accions classe A i 116.879.154 accions classe B en efectiu, xifra que representa aproximadament aquest 19,8% del capital de Tele2 citat més amunt. El preu de compra mitjana ponderat per acció és de 94,2 corones sueques (al voltant de 8,44 euros).

La compra ha estat dividida en tres trams. Al tram 1, Freya adquirirà en efectiu de Kinnevik un total de 31.329.972 accions classe B, xifra que representa el 4,5% del capital de Tele2 (3,5% dels drets de vot). La realització del tram 1 tindrà lloc poc després de la signatura. Al tram 2, Freya adquirirà en efectiu de Kinnevik un total de 14.202.766 accions classe A i 85.549.182 accions classe B, la qual cosa suma aproximadament el 18,8% del capital de Tele2 (28,8% dels drets de vot) juntament amb el tram 1. La realització del tram 2 estarà subjecta a l'aprovació del control d'inversions estrangeres als països corresponents. I, al tram 3, Freya adquirirà en efectiu totes les accions restants en mans de Kinnevik, és a dir, 6.531.199 accions classe A. La realització del tram 3 podria estar subjecta, si escau, a una autorització en matèria de control de concentracions.

Freya té previst completar el tram 2 durant el segon trimestre del 2024, mentre que s'espera que la finalització del tram 3 ocorri, "com a molt tard", durant el tercer trimestre del 2024. Després de la transacció, Freya tindrà menys del 30% dels drets de vot de Tele2, considerant la conversió planificada per Freya d'accions de classe A, amb múltiples drets de vot, en accions de classe B, amb un únic dret de vot.

La transacció serà finançada amb 500 milions d'euros per Iliad holding i els 650 milions d'euros restants per NJJ Holding i Freya. Per tant, aquesta transacció tindrà un "impacte limitat" a les ràtios financeres del grup, amb un palanquejament financer inalterat a Iliad i un augment moderat de 0,14 vegades a Iliad holding, ha explicat la companyia.

"Iliad i Tele2 comparteixen moltes coses en comú. Creiem en la força de la innovació i l'esperit emprenedor. La nostra indústria és exigent. Per tant, tenim un gran respecte pel que els accionistes, la gerència i els equips de Tele2 han aconseguit, i estem encantats que Kinnevik hagi triat Freya com a nou accionista de referència de Tele2. Estem ansiosos per contribuir al proper capítol de creixement de Tele2", ha declarat Thomas Reynaud, director general del Grup iliad i de Freya.

contador