Talgo ha llançat aquest dijous un comunicat, que ha remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en què explica què ha passat perquè hi hagi tant retard amb el lliurament dels trens de molt alta velocitat ('Avril') que està fabricant per a Renfe. Després que diverses informacions apuntessin que l'operador ferroviari estudia penalitzar la companyia, aquesta s'ha justificat dient que el retard s'ha produït per "causes de força major".
- 3,36€
- 0,00%
Aquest dimecres Renfe va emetre un comunicat de premsa fent referència als retards (des del gener del 2021) en el projecte de fabricació de 30 trens d'alta velocitat S106 'Avril' encarregat a Talgo. Segons aquesta nota, Renfe està analitzant el contracte signat el 2016 per import de 786,5 milions d'euros per valorar les possibles penalitzacions que puguin ser aplicables, en forma de sanció econòmica, ja que els trens devien haver entrat en servei aquest estiu.
En resposta, Talgo ha emès una nota en què explica que "ha notificat en el transcurs del projecte determinats retards en els terminis de lliurament generats principalment per causes de força major". En concret, la companyia cita "caigudes en la producció i interferències a la cadena de subministrament generades per la Covid-19 i altres esdeveniments geopolítics", en referència a la guerra d'Ucraïna, així com "causes exògenes a Talgo que estan provocant retards en els processos de proves i homologació".
A més, segons Talgo, el projecte es troba actualment "en procés de proves dinàmiques i homologació, i s'espera poder acabar-les properament".
Segons s'ha publicat, l'import de les possibles sancions podria arribar a "diverses desenes de milions d'euros", tot i que la veritat és que les informacions no n'especifiquen la font. Els experts de Banc Sabadell afirmen que "tot i que encara no estan confirmades les possibles penalitzacions ni la quantia, la notícia és negativa per a Talgo, en la mesura que genera incertesa al voltant d'un dels seus contractes més rellevants".
"L'existència dels retards no és una sorpresa després de la pandèmia i les disrupcions que encara persisteixen a les cadenes de subministrament, i fins i tot després de les informacions que es van arribar a publicar sobre modificacions realitzades en els dissenys per part de Renfe amb el contracte ja en marxa”, detalla també Sabadell.
Els analistes del banc entenen que les possibles penalitzacions contemplades al contracte "dependran dels retards generats i l'existència (o no) d'una justificació per a aquestes (clàusules de força major, retards imputables al client, etc...)", avui dia, no es poden estimar.
Tot i això, remarquen, a títol il·lustratiu, si s'assumeix una penalització d'un 5% del valor del contracte, "l'impacte negatiu pujaria a un -10% de la capitalització" de Talgo, que "acumula una caiguda del -35% enfront de l'IBEX des del començament d'exercici".