ep peugeot e 5008
PEUGEOT

Nova sagnia borsària al sector automobilístic europeu. Els fabricants d'automòbils del Vell Continent han derrapat al mercat després que diverses companyies hagin retallat a la baixa les seves previsions (profit warning): Volkswagen, Stellantis i Aston Martin.

  • 47,08€
  • 1,77%
  • 89,45€
  • -1,32%

"El deteriorament de la conjuntura del sector a escala mundial reflecteix una previsió de mercat per al 2024 inferior a la de l'inici del període, mentre que la dinàmica competitiva s'ha intensificat a causa tant de l'augment de l'oferta del sector com a la competència xinesa més gran", ha explicat Stellantis en un comunicat publicat aquest dilluns.

Segons ha indicat la matriu de Peugeot i Jeep, aquesta revisió de les previsions tracta de reflectir les seves decisions d'"ampliar significativament" les "mesures de correcció" dels "problemes de rendiment" a Amèrica del Nord, així com del ja esmentat empitjorament de la dinàmica global de la indústria automobilística.

En conseqüència, el grup d'origen italofrancès ha indicat que espera un marge de benefici operatiu d'entre el 5,5% i el 7% després d'una previsió anterior de "doble dígit" per a l'actual exercici fiscal. Segons la companyia dirigida per Carlos Tavares, "aproximadament dos terços" d'aquesta reducció es deuen a "mesures de correcció" a Amèrica del Nord i la resta, a unes vendes inferiors a les previstes al segon semestre a la majoria de les regions en què opera la companyia.

Sobre aquestes "mesures de correcció", Stellantis ha anunciat que "accelera" el seu pla de normalització d'inventaris als Estats Units, amb l'objectiu de no superar les 330.000 unitats als concessionaris a finals del 2024. La multinacional radicada als Països Baixos esperava assolir aquesta fita al primer trimestre del 2025. Aquest pla inclou un descens dels enviaments a Amèrica del Nord de més de 200.000 vehicles al segon semestre del 2024 (enfront dels 100.000 previstos anteriorment), l'augment dels incentius per als models del 2024 i anteriors i iniciatives de millora de la productivitat que abasten ajustaments tant de costos com de capacitat.

D'altra banda, la companyia també preveu que el flux de caixa lliure industrial es redueixi de manera significativa. En concret, Stellantis estima que aquesta mètrica oscil·li entre -5.000 i -10.000 milions d'euros des d'una estimació anterior "positiva".

"L'empresa seguirà aprofitant i ampliant els diferenciadors competitius i creu que les mesures de recuperació que s'estan aplicant garantiran uns resultats operatius i financers més sòlids el 2025 i anys posteriors", ha assegurat Stellantis.

És la primera vegada que Stellantis llança una advertència de beneficis aquest 2024, malgrat els problemes que està patint la companyia. El juny passat, els seus mals resultats van provocar una caiguda abrupta a tot el sector automobilístic, ja que advertia que la demanda s'havia alentit de manera significativa, especialment al segment de cotxes elèctrics.

Per si no n'hi hagués prou, un grup d'accionistes del fabricant de Citroën i Chrysler han demandat la companyia per inflar el valor de les seves accions en fer avaluacions "aclaparadorament positives" i ocultar l'augment dels inventaris i d'altres debilitats estructurals. A més, la companyia va anunciar a l'agost l'acomiadament de fins a 2.450 treballadors a la seva planta de muntatge a Detroit en posar fi a la producció de la seva camioneta Ram 1500 Classic.

Aquests esdeveniments només incrementen la pressió sobre un Tavares cada cop més en dubte dins de Stellantis. De fet, Bloomberg News va publicar les últimes setmanes que la situació del fabricant als Estats Units no agrada a la cúpula directiva de Stellantis, especialment al president John Elkann, que estaria molt insatisfet amb les vendes a la regió que suposa la seva font més gran d'ingressos. El contracte de Tavares finalitza el 2026, però la companyia ja ha iniciat la cerca per trobar-ne un nou CEO. Tot i això, preguntat per aquest mitjà, Stellantis ha assenyalat que aquest procés és part de la planificació habitual de la companyia.

ASTON MARTIN I VOLKSWAGEN

Així mateix, el sector també està cotitzant les advertències de beneificis llançades per Volkswagen i Aston Martin. Aquest darrer ha anunciat aquest dilluns que espera uns volums majoristes i un EBITDA ajustat "per sota de les expectatives actuals del mercat" per al tercer trimestre del 2024, així com per a la resta de l'any.

Ara, el fabricant britànic d'automòbils de luxe espera que els volums majoristes de l'exercici 2024 disminueixin en un percentatge d'un dígit alt en comparació amb l'exercici 2023, quan anteriorment es preveia un creixement del volum d'un dígit alt. De la mateixa manera, la companyia presidida per Lance Stroll espera que el marge brut per a l'exercici 2024 se situï "lleugerament per sota" del 40% (abans es preveia al voltant del 40%) i que el marge EBITDA ajustat se situarà per sota del 20%, xifra en què se situava la previsió anterior. A més, Aston Martin ha indicat que el flux de caixa lliure ha "millorat substancialment" durant aquest segon semestre, encara que seguirà sent negatiu, per tant, no complirà l'anterior previsió que tanqui l'exercici en terreny positiu.

Segons Aston Martin, aquesta "reavaluació" es deu, majoritàriament, a "factors externs" de la indústria automobilística mundial, com la interrupció de la cadena de subministrament i la feble demanda a la Xina, que estaria afectant les perspectives de volum per a la resta del 2024.

"Paral·lelament al significatiu augment de la producció a la segona meitat de l'any, després de la introducció de nous models, l'empresa està experimentant un creixent nombre de retards en l'arribada de components a causa de la interrupció de diversos dels seus proveïdors. Com a resultat, un nombre cada vegada més gran de vehicles està trigant més a completar-se, cosa que afecta l'eficiència de les seves operacions i retarda el lliurament dels seus vehicles", ha detallat la companyia de Gaydon, que ha aprofitat per subratllar "la important oportunitat de mercat que representa la Xina a mesura que millora el seu entorn macroeconòmic”.

Pel que fa a Volkswagen, el grup alemany va anunciar divendres passat una revisió dels seus objectius financers del 2024 que no van agradar al mercat. Segons la companyia alemanya, aquest canvi en les previsions es produeixen a causa d'un entorn de mercat "desafiant i de desenvolupaments que no han complert amb les expectatives" de l'empresa teutona.

"Aquesta 'advertència de beneficis, si bé no suposa una sorpresa total després dels de Mercedes i BMW, torna a posar sobre la taula la situació delicada que travessa la marca Volkswagen, cosa que eventualment podria donar lloc al fet que es prenguin mesures concretes per impulsar la rendibilitat, així com l'aparició de nous estímuls per part dels governs", expliquen els analistes de Banc Sabadell.

contador