- Aquest acord tanca el cercle perquè doni el seu salt a la borsa
- Spotify compta ja amb 60 milions d'usuaris 'premium'
Spotify enfila el seu tram final per sortir a borsa. Després de molt temps sospesant la idea de donar un dels passos més importants en la seva història, Warner Music pot ser el seu trampolí per llançar-se a la piscina del mercat internacional.
Dos anys d'estira-i-arronsa entre la discogràfica i l'encarregada de reproduir milions de cançons diàriament als seus subscriptors i usuaris han donat els seus fruits. Warner Music feia poc que arribava a un acord amb Spotify perquè els seus cantants puguin sonar a la plataforma musical. Tot i que sí que tenia acords amb intèrprets com Bruno Mars, Gorillaz o Muse amb contractes puntuals, no ho podia fer amb altres artistes de calat internacional.
A principis de 2017 ja va aconseguir les llicències d'Universal i Sony
“S'ha trigat, però ha valgut la pena, ja que hem arribat a un conjunt equilibrat de termes d'acord de futur", anunciava Ole Obermann, director digital de Warner Music Group. Aquest acord se suma als que ja compta Spotify amb altres importants productors com Universal i Sony, que es van segellar a principis d'any.
Aquest nou acord signat amb Warner Music possibilita un pes molt més gran que el que tenia fins ara a la recerca de nous inversors, amb l'objectiu de donar el seu anhelat salt a borsa, cosa que l'empresa musical està somiant des de 2016 quan hi va haver una cascada de contractacions a la directiva amb persones especialitzades a treure a borsa diverses multinacionals.
SENSE GUANYS DE MOMENT
L'empresa té una valoració estimada per un valor de 13.000 milions de dòlars, segons els especialistes. Encara que de moment no hagi obtingut guanys. Els ingressos, segons reflecteixen els seus comptes, van ser de 2.900 milions d'euros. Això suposa un 50% més que durant el mateix període de l'any passat.
Malgrat controlar el mercat, Spotify no és rendible. La companyia sueca ha registrat pèrdues des que va ser creada fa una dècada per Daniel Ek i Martin Lorentzon. L'empresa va perdre 601 milions de dòlars l'any passat, el seu major pèrdua fins al moment a causa dels royalities i les tarifes de distribució musicals. Això va provocar una petita reorganització en la seva estratègia empresarial. Certes cançons i discos musicals no estan a l'abast de tots els usuaris i només poden reproduir-les els usuaris 'premium'.
Precisament, els usuaris 'premium' (poden escoltar la música sense publicitat, escollir les cançons i sense estar connectats a internet) han estat una de les grans notícies per Spotify. En tot just cinc mesos ha aconseguit enganxar deu milions d'usuaris de pagament més i ja se situa als 60 milions d'usuaris que paguen una quota mensual. Aquest fet també ha reforçat l'empresa en la seva idea de sortir a borsa.
Spotify és el líder del mercat de 'streaming' de la música amb 143 milions d'usuaris. Molt lluny estan els seus principals competidors. Per exemple, Apple Music posseeix tan sols 27 milions de subscriptors.