Els analistes d'S&P Global Ratings preveuen que la banca espanyola elevi els seus actius improductius a conseqüència de la crisi econòmica provocada per l'epidèmia de coronavirus. A més, la firma contempla un escenari amb menor rendibilitat per a les entitats i un increment de fusions, que sobretot afectaria les entitats més petites.
La firma calcula que els actius improductius (NPAs, per les seves sigles en anglès) de les entitats espanyoles podrien elevar-se prop d'un 10% al 2021 a conseqüència de la crisi econòmica generada per l'expansió del coronavirus.
Així mateix, estimen que el cost de crèdit s'elevarà entre 80 i 100 punts bàsics tant per a enguany com el següent, a pesar que assumir que la crisi serà de curta durada i que les mesures de suport de les autoritats ajudaran a contenir l'impacte.
MENYS RENDIBILITAT
"La gran crisi econòmica a Espanya afectarà la qualitat dels actius i agreujarà encara més els desafiaments de rendibilitat dels bancs", assegura S&P en un comunicat, en el qual recorda que gairebé el 62% dels ràtings concedits a entitats espanyoles té una perspectiva negativa.
Noticia relacionada
¿Cómo están los bancos?: Santander, BBVA y el sectorial bancario europeo, a examenPer a la firma nord-americana, el crèdit al consum i a pimes són els més vulnerables, ja que, a diferència de fa deu anys, no hi ha signes de desequilibris en el mercat immobiliari i els bancs tenen "àmpliament provisionats" els actius heretats de l'anterior crisi. No obstant això, destaca que el sector privat està molt menys apalancat que en aquell temps.
A més d'aquest impacte, S&P preveu que els ingressos nets de les entitats es reduiran durant la segona part d'enguany, encara que podrien començar a recuperar-se al 2021. "El major risc l'assumeixen els bancs mitjans i petits, la qual cosa reforça la idea d'una major consolidació", assenyala.
Respecte al capital, els analistes confien que es mantindrà, si els dividends continuen sense distribuir-se. Així mateix, les garanties públiques permetran minimitzar el consum d'aquesta variable per concedir nous préstecs a empreses.
D'altra banda, S&P considera que l'accés al finançament per part del sector no és un factor preocupant. En la crisi actual, els bancs compten amb àmplia liquiditat i un perfil de finançament equilibrat, podent-se dotar de fons massius a través de les subhastes del Banc Central Europeu (BCE). En aquest sentit, aconsella no reforçar les carteres que annexionin a la banca amb els governs.