ep archivo   sede de grifols en barcelona cataluna espana
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

L'agència S&P Global ha confirmat la valoració 'B' de Grifols i ha eliminat la vigilància creditícia negativa després d'aconseguir 1.000 milions d'euros en finançament i emetre un avís de reemborsament als tenidors existents. A més, li atorga una perspectiva estable basant-se en l'opinió que les mètriques creditícies continuaran millorant el 2024 i el 2025.

  • 8,99€
  • 4,17%
  • 6,44€
  • 2,88%

"Gràcies a la capacitat del grup per assegurar una nova font de finançament de 1.000 milions d'euros amb venciment el 2030, creiem que la majoria de les preocupacions que anteriorment vam tenir en compte en la nostra col·locació negativa de Creditwatch s'estan esvaint", han explicat des de la qualificadora.

El proper mur de venciment del grup farmacèutic durant els propers 12 mesos inclou els bons sènior garantits de 837 milions d'euros del febrer del 2025 i els bons no garantits de 1.000 milions d'euros del maig del 2025.

"Suposem que els abordarà totalment mitjançant la disponibilitat en el marc del crèdit revolvent que s'espera que sigui d'uns 577 milions d'euros, un efectiu al balanç a finals del 2024 d'uns 550 milions d'euros, part de l'assignació d'ingressos de l'alienació de la participació del 20% en Shanghai RAAS, així com la recent col·locació privada de 1.000 milions d'euros de deute sènior garantit”, han afegit des de la companyia.

Respecte a la venda del 20% de la seva participació en Shanghai RAAS, Grifols ha tornat a assegurar que preveu tancar la seva aliança estratègica amb el Grup Haier al juny després de complir-se totes les condicions habituals a què estan subjectes aquest tipus de transaccions, a falta de només la que emetrà la Borsa de Shenzhen.

"Com a resultat, una vegada que la transacció finalitzi i sigui pro forma per als propers pagaments de deute, creiem que el seu palanquejament de deute disminuirà per sota de 7 vegades el 2024", han valorat des d'S&P.

A l'agència també confien que l'empresa registri un creixement rendible el 2024 i els anys següents gràcies a una recuperació del mercat mundial del plasma després de tres anys (2021-2023) d'impactes negatius derivats de la pandèmia de la covid-19.

"Gràcies a una normalització de la capacitat global de recol·lecció de sang combinada amb tarifes més baixes per als donants que redueixen substancialment el preu per litre de plasma, esperem que els marges de la indústria es recuperin en els propers dos anys. Preveiem un augment de prop de 200 punts bàsics el 2024, amb marges d'EBITDA ajustats d'S&P Global Ratings augmentant per sobre del 20% des del 18,1% per a tot l'any 2023”, han afegit.

A més, els estalvis de costos generats gràcies al pla de reestructuració de la farmacèutica implementat a finals de 2022 van impulsar la recuperació dels marges el 2024, per la qual cosa des de la qualificadora estimen nous augments a partir del 2025 a mesura que les contribucions a l'EBITDA de Biotest s'incrementin al llarg de l'any.

Quant a la generació de flux de caixa lliure de Grifols, esperen que segueixi sent relativament feble el 2024 abans de tornar-se significativament positiva el 2025 a causa d'una millor rendibilitat, cosa que conduirà a una conversió d'efectiu més gran i menys necessitats d'inversió.

La perspectiva estable reflecteix l'opinió de l'agència que les mètriques creditícies de Grifols milloraran el 2024 gràcies a un sòlid exercici operatiu derivat de sòlids fonaments al mercat global del plasma, amb una rendibilitat que es recuperarà per sobre del 20%.

"Esperem que la rendibilitat de la companyia millori encara més el 2025 a partir de la implementació del pla de millora operativa i els esforços de reestructuració aconseguits des de finals del 2022, augmentant els marges d'EBITDA ajustats d'S&P Global Ratings al 24,5%", han subratllat.

De la mateixa manera, la perspectiva estable està recolzada per "l'exitosa emissió de 1.000 milions d'euros de Grifols que garanteix el finançament per reemborsar els bons sènior no garantits per 1.000 milions d'euros amb venciment el maig del 2025 i la important probabilitat que la venda del 20% de la participació en Shanghai RAAS es produeixi el 2024".

Noticias relacionadas

contador