credit suisse 20221007192417

S&P Global Ratings ha rebaixat les seves qualificacions creditícies a llarg i curt termini de Credit Suisse AG, el principal banc operatiu del grup Credit Suisse (Credit Suisse), i d'altres filials principals a "A-/A-2" des d'"A/A -1". Així mateix, també ha reduït la seva qualificació creditícia d'emissor a llarg termini de Credit Suisse Group AG, la societat de cartera no operativa del grup, a 'BBB-' des de 'BBB'.

Així ho ha comunicat l'agència en una nota, en què explica que també ha retallat la qualificació de contrapart de resolució (RCR) a llarg termini de Credit Suisse AG i les seves filials qualificades a Suïssa, el Regne Unit, Espanya i Alemanya a 'A' des d''A+', i ha confirmat les RCR a curt termini en 'A-1'. A S&P han reduït, a més, les qualificacions a llarg i curt termini de Credit Suisse Securities (USA) LLC a 'A-/A-2' des d''A/A-1'.

"Rebaixem un esglaó tot el deute sènior no garantit de Credit Suisse Group AG, així com els instruments de capital subordinats i híbrids emesos per entitats del grup", apunta S&P, que remarca que, tot i això, "la perspectiva és estable".

Segons els experts de Bankinter, la notícia té un “impacte negatiu”. "És un gerro d'aigua freda per a la cotització, perquè Credit Suisse acaba d'anunciar una ampliació de capital de fins a 4.000 milions de francs per abordar la reestructuració del negoci (banca d'inversió principalment). L'agència de qualificació considera que el risc d'execució del pla de reestructuració és elevat, les condicions de mercat no són favorables i no se saben els detalls del pla de venda d'actius”, comenten.

Efectivament, aquestes són les raons que ha esgrimit S&P per justificar la decisió. En virtut del seu pla de transformació, pretén passar, d'aquí al 2025, a un model de negoci més resistent i eficient en termes de capital, centrat principalment en la gestió de patrimonis, la gestió d'actius i la banca suïssa. S'han anunciat mesures radicals per al deficitari banc d'inversió, en què Credit Suisse conservarà únicament els segments que considera part integrant del negoci principal, en particular la renda variable i les divises, comenta l'agència.

Recorda també que l'entitat ha arribat a un acord marc per vendre una participació majoritària en el negoci de productes titulitzats i té previst separar els mercats de capitals i els negocis d'assessorament en una entitat independent, CS First Boston. I una unitat no essencial gestionarà altres actius amb un perfil de risc-rendibilitat poc atractiu.

Credit Suisse espera que aquestes mesures redueixin l'assignació de capital del banc d'inversió en aproximadament un 40% per al 2025. La millora de l'eficiència de costos és una altra prioritat, i el grup es proposa estalviar 2.500 milions de francs suïssos nets fins al 2025 (excloent-ne impacte de les desinversions).

"Veiem riscos importants d'execució al pla de transformació", comenten els experts d'S&P, que opinen que les mesures de reestructuració "són més decisives que els intents anteriors i tenen el potencial d'establir un banc més simple, més estable i menys arriscat". Tot i això, destaquen, veuen "importants riscos d'execució atesa la complexitat del programa plurianual i el difícil entorn econòmic i de mercat, que podria afectar negativament la velocitat i els costos de la reducció dels actius no essencials".

"El futur posicionament de CS First Boston en un entorn competitiu tampoc és clar i veiem una considerable incertesa pel que fa al seu futur finançament i propietat, per exemple", incideix l'agència.

RENDIMENT INFERIOR

S&P apunta que Credit Suisse ha seguit "mostrant un feble rendiment operatiu al tercer trimestre, informant de la seva quarta pèrdua neta trimestral consecutiva, sense que s'entrevegi una ràpida recuperació". "La franquícia bancària s'ha afeblit", apunten els analistes de l'agència, que també creuen que l'entitat "tindrà un rendiment inferior al dels seus homòlegs en el futur immediat". És més, qualifiquen de "mediocre" la rendibilitat del 6% sobre els fons propis tangibles el 2025 que espera Credit Suisse, o del 8% per als negocis principals.

I encara que reconeixen que l'ampliació de capital anunciada ha ajudat a mitigar en part la seva “avaluació dels riscos a la baixa”, des d'S&P remarquen que podrien rebaixar les qualificacions de Credit Suisse Group AG i les seves filials operatives els propers 12-24 mesos si:

-El banc no aconsegueix estabilitzar i reconstruir la confiança en els seus negocis principals i la seva franquícia remodelada és materialment més feble del previst. "Avaluarem els fluxos d'actius gestionats i de dipòsits en relació amb els seus homòlegs, les reserves de liquiditat i el manteniment de sòlids controls de gestió de riscos i governança per mitigar nous danys a la reputació", diu l'agència.

-La ràtio RAC s'acosta materialment al llindar del 10%, potencialment provocat per unes pèrdues superiors a les previstes durant la primera fase de la reestructuració o per una mala execució del pla, si el programa de reducció de costos i la reestructuració de la banca d'inversió no aconsegueixen assolir les seves primeres fites.

"Una millora és un escenari remot durant els propers 12-24 mesos, però es podria produir si veiéssim un progrés ràpid i sostenible en la reestructuració i una franquícia materialment més estable amb beneficis resistents i un millor perfil de risc-rendiment. Això també implicaria que el grup mantingués un capital sòlid, àmplies reserves de liquiditat i una governança i gestió del risc disciplinades”, conclou l'agència.

Noticias relacionadas

contador