ep archivo   sede de cepsa 20240401100802
CEPSA - Archivo

Recolzament de S&P Global i Fitch Ratings a Cepsa. Les dues agències de qualificació han confirmat la qualificació creditícia en grau d'inversió de la petroliera espanyola, amb la primera millorant la seva perspectiva a estable i amb Fitch mantenint aquest consell d'estable per a la companyia.

En el cas d'S&P Global, la millora des de la seva anterior qualificació de 'negativa' es deu a "les favorables condicions del mercat, la millora esperada dels resultats financers i la solidesa de la seva política financera", segons ha explicat Cepsa. Fitch ha reafirmat la qualificació creditícia d'emissor a llarg termini en 'BBB-', destacant el seu perfil de negoci "diversificat" i la seva "sòlida" posició de mercat a la Península Ibèrica.

L'actualització per part d'S&P i Fitch del rating i la perspectiva de Cepsa suposen, asseguren des de Cepsa, un "reconeixement" a "la fortalesa del perfil de negoci i balanç de Cepsa, la seva política financera adequada i un entorn de mercat positiu". A més, la qualificació creditícia de Cepsa amb Moody's es manté sense canvis en 'Baa3' (grau d'inversió) i amb perspectiva 'estable'.

"La companyia ha rebut les millors qualificacions ESG del seu sector per part d'agències internacionals com S&P Global, Moody's i Sustainalytics, en reconeixement als seus compromisos i èxits ESG. El 2023, Cepsa ja havia aconseguit la meitat del seu objectiu per al 2030 de reduir les emissions d'abast 1 i 2 en un 55% i havia fet progressos significatius en el seu objectiu per al 2025 de reduir l'extracció d'aigua dolça en un 20%. A més, Cepsa ja és a prop d'aconseguir el seu objectiu per al 2025 de tenir almenys un 30% de dones en posicions de lideratge”, afirmen.

Carmen de Pablo, directora financera i directora d'Estratègia i Sostenibilitat de Cepsa, ha assenyalat que "la millora de la nostra perspectiva a 'estable' per part d'S&P i la reafirmació d'una perspectiva 'estable' per part de Fitch suposen un suport a la estratègia de la companyia, les seves perspectives de negoci i la seva sòlida política financera”.

"Cepsa es manté en una forta posició financera per implementar projectes estratègics clau en biocombustibles, combustible sostenible d'aviació (SAF), hidrogen verd i de càrrega elèctrica ultraràpida, reforçant la nostra aposta pel desenvolupament sostenible. A Cepsa mantenim el nostre compromís de preservar una qualificació creditícia de grau d'inversió i de fer amb solidesa una transició energètica a través de l'execució de la nostra estratègia Positive Motion", ha afegit.

La petroliera va tancar el 2023 amb un deute net de 2.291 milions d'euros, xifra que implica una reducció significativa enfront dels 2.756 milions d'euros del 2022, gràcies a una forta generació de flux de caixa lliure.

Així mateix, la companyia manté una "còmoda" posició de liquiditat amb una tresoreria i facilitats disponibles de 4.400 milions d'euros, segons ha informat la companyia el desembre del 2023, cobrint així els venciments de deute fins al 2028. A més, Cepsa també ha mantingut una "confortable" posició de deute net sobre Ebitda, cosa que "limita el risc en tot el negoci" i permet al grup "disposar de flexibilitat per respondre a les condicions del mercat".

contador