ep sede de grifols en barcelona en barcelona catalunya espana
David Zorrakino - Europa Press

L'agència S&P Global Ratings ha confirmat la qualificació creditícia d'emissor a llarg termini de Grifols a 'B+', amb perspectiva 'estable', per l'expectativa que el despalanquejament del grup segueixi per bon camí el 2024.

  • 10,08€
  • 0,15%
  • 8,10€
  • 0,81%

Sobre les acusacions de frau comptable de Gotham City, S&P afirma que "les acusacions addicionals infundades per part de venedors baixistes podrien perjudicar la confiança del mercat a curt termini i afectar la posició de Grifols als mercats de crèdit. Això podria traduir-se en dificultats per a Grifols a l'hora d'accedir al mercat de capitals de deute, amb potencials impactes a la liquiditat".

"No obstant", els seus analistes creuen "que malgrat la influència negativa dels informes dels venedors a la baixa, la saludable generació de flux de caixa lliure del grup dona suport a la seva reputació creditícia", conclouen des d'S&P.

EL DESAPALANCAMENT VA PER BON CAMÍ

Sobre el procés per reduir el seu elevat deute, S&P afirma "que el despalanquejament del grup farmacèutic espanyol seguirà per bon camí el 2024, gràcies a un marge EBITDA ajustat previst per S&P Global Ratings de prop del 22%, enfront del 18% a 2023, i perquè esperem que el grup finalitzi el seu acord amb Haier, en relació amb la venda del 20% de Shanghai RAAS, al primer semestre de l'any”.

Com a resultat, espera "que el palanquejament disminueixi a 5,6 vegades per a fins del 2024 des de prop de 9 vegades el 2023", mentre segueix "confiant en la capacitat de la companyia per cobrir les seves necessitats de liquiditat durant els propers 12 mesos".

En aquest sentit, des de S&P estimen que la rendibilitat de Grifols serà lleugerament inferior a la prevista el 2023, perquè la major part dels costos relacionats amb el programa d'estalvi es van comptabilitzar durant aquest any.

"La lleugera disminució que esperem al marge de 2023 es deu a 160 milions d'euros de costos de reestructuració el 2023, que és lleugerament superior a l'orientació de l'empresa de 140 milions d'euros. Preveiem que el marge EBITDA ajustat de Grifols es recuperi fins a prop del 22% el 2024, gràcies a la contribució positiva del menor cost per litre (CPL) del plasma, així com als estalvis del programa de reestructuració llançat a principis del 2023", subratllen des de la companyia.

Per això, a l'agència confien que l'esforç de la farmacèutica doni els seus fruits el 2024 i el 2025, i que la millora dels fonaments del mercat del plasma ajudi que la rendibilitat de la companyia es recuperi durant els propers anys.

A S&P també indiquen que l'empresa continua tenint suficient liquiditat i disposa de 500 milions d'euros d'efectiu i una disponibilitat de 600 milions de dòlars en la línia de crèdit revolving (RCF) amb venciment el novembre del 2025.

La perspectiva estable reflecteix l'opinió de la qualificadora que les mètriques creditícies de Grifols milloraran lleugerament el 2023 gràcies a la recuperació global del mercat mundial del plasma que recolza les vendes de la companyia i el creixement de l'EBITDA. "Esperem una millora més gran a l'exercici operatiu de la companyia el 2024, amb marges d'EBITDA ajustats augmentant fins a prop del 22%", remarquen.

Tot i això, adverteixen que, si per algun motiu, Haier es retirés de l'acord relacionat amb Shanghai RAAS, "Grifols podria tenir algunes dificultats per refinançar amb èxit els seus bons de maig del 2025".

Noticias relacionadas

contador