La guerra comercial entre la Xina i els EUA segueix generant problemes. Almenys a les empreses nord-americanes, que han decidit diversificar els seus centres de producció i s'estan marxant del gegant asiàtic davant l'augment de les tensions. Així ho constata l'agència de qualificació S&P al seu últim informe, en què assegura que aquesta decisió serà un desafiament per als sectors que requereixen mà d'obra qualificada i manufactura d'alt valor.
Les companyies nord-americanes intenten diversificar les seves cadenes de producció lluny de la Xina en un intent per esquivar les dificultats que està provocant la disputa entre els governs de Donald Trump i Xi Jinping, sobretot pel que fa a l'augment de costos. S&P assenyala que la propera ronda d'escalada de tensió augmentarà tant la incertesa com les pressions sobre els guanys, i en un moment com l'actual, en què cal pagar aranzels del 25% sobre totes les importacions procedents de la Xina, "pot resultar més difícil seguir repercutint els costos en els consumidors", de manera que les empreses podrien haver d'"absorbir una part més gran dels costos aranzelaris".
Això és el que ha portat a les empreses dels EUA a emportar-se la producció a altres llocs, ja que la situació no té aspecte de millorar, almenys de moment (caldrà veure què passa a l'esperada reunió entre Washington i Pequín que es celebrarà en el marc de la cimera del G-20, aquest cap de setmana). Sobretot perquè les accions no aranzelàries, és a dir, les declaracions, "són cada vegada més freqüents i els seus efectes són més impredictibles", ja que sovint es dirigeixen a empreses o sectors específics i poden afectar directament els ingressos, com ha passat amb la xinesa Huawei, remarca l'agència de qualificació.
No obstant això, també alerta que l'estratègia que estan adoptant les empreses nord-americanes "no és gratuïta", atès que constituirà un autèntic "desafiament" per als sectors que requereixen mà d'obra qualificada i manufactura d'alt valor. En aquest sentit, S&P assenyala que "és molt difícil reproduir la cadena de subministrament de tecnologia ben desenvolupada i integrada de la Xina en altres llocs". A més, "la Xina és en si mateixa un gran mercat per als productes tecnològics i les empreses de tecnologia poden voler seguir fabricant a prop seu".
Fins ara les empreses han pogut "mitigar l'impacte dels aranzels" repercutint l'augment dels costos en el preu final del producte, o "desviant el comerç i ajustant les seves cadenes de subministrament". No obstant això, a mesura que la disputa entre els EUA i la Xina s'intensifiqui, els costos s'acumularan, deixant "menys espai per a estratègies de mitigació a curt termini i augmentant els seus efectes crediticis adversos", afirma S&P.
Els Estats Units ha anunciat la seva intenció d'aplicar aranzels del 25% a totes les importacions de la Xina que encara no hagin estat objecte de gravàmens, incloent-hi els telèfons intel·ligents i els ordinadors portàtils. També les peces de vestir i el calçat, i les joguines, cosa que afectaria directament als consumidors.