ep archivo   fachada del edificio de siemens gamesa
H.Bilbao - Europa Press - Archivo

Siemens Gamesa ha publicat un document sobre La sobirania energètica d'Europa, en perill imminent: per què necessitem la indústria eòlica europea i com salvaguardar-la. El document explica l'escenari extremadament complex que ha portat aquesta indústria a una situació financera difícil i els passos que es poden aplicar a l'àmbit europeu per mitigar aquests riscos i impulsar la transició energètica.

  • 18,05€
  • 0,00%

"Aquest white paper exposa clarament les senzilles salvaguardes que la indústria eòlica requereix dels reguladors per donar suport a la seguretat energètica europea i una transició energètica eficaç. Sense la intervenció i la cooperació entre governs, fabricants i proveïdors, la transició energètica a Europa serà inassolible i perdrà la seva posició com a líder mundial en la indústria eòlica. Les implicacions per als països europeus, i per a la resta del món, són evidents. Instem els reguladors que assumeixin els cinc imperatius detallats en aquest llibre blanc, i que treballin amb nosaltres per complir-los. Sense aquestes garanties, la independència energètica d'Europa és impossible", ha assegurat Jochen Eickholt, CEO de Siemens Gamesa.

Actualment, els fabricants europeus d'aerogeneradors desenvolupen les turbines eòliques més avançades tant a terra com al mar. Exerceixen també un paper destacat dins de la cadena de valor de la producció d'hidrogen verd, que serà crucial en el futur per a la sostenibilitat d'indústries i llars, i ajuden a traslladar aquesta cadena de valor que ofereix la indústria eòlica per tot el món.

Tot i això, la rendibilitat de la indústria es veu actualment amenaçada per la lentitud dels permisos, subhastes centrades únicament en el preu i, en última instància, l'augment dels preus de l'energia, les matèries primeres i el transport. A més de tot això, la pandèmia ha generat escassetat de components clau per als aerogeneradors i la guerra a Ucraïna ha exacerbat els problemes de la cadena de subministrament. Com a resultat, els fabricants d'aerogeneradors s'enfronten a pèrdues enormes i no poden invertir per satisfer la demanda creixent d'energia eòlica.

Per poder mitigar aquestes pressions, el document detalla les mesures que es poden implementar a nivell europeu. La primera és convertir els objectius en oportunitats reals. Accelerar l'aprovació dels permisos i augmentar la visibilitat del mercat respecte a la cartera de projectes, de manera que fabricants i proveïdors puguin ajustar-ne i ampliar-ne la capacitat productiva.

La segona, gestionar els riscos associats als preus i estabilitzar les cadenes de subministrament alhora que es compensen les pujades de la inflació. La tercera, donar suport a la innovació nacional i fomentar la competència tecnològica. La seguretat energètica no es pot aconseguir mitjançant subhastes basades únicament en el preu. Els governs han d'incloure criteris qualitatius, i no només quantitatius, a les subhastes.

La quarta seria establir condicions equitatives a tot Europa per protegir la indústria eòlica europea a llarg termini, ja sigui mitjançant instruments comercials i/o fiscals que compensin les subvencions d'altres països o mitjançant requisits estrictes en les condicions de prequalificació i participació de les licitacions. Finalment, la cinquena, considerar la indústria eòlica d'importància estratègica i millorar els mecanismes de finançament per assegurar-ne l'estabilitat en el futur.

L'informe conclou que el sector en conjunt ha de ser declarat com a indústria d'importància estratègica per poder desenvolupar la tecnologia i la capacitat necessàries que el Pacte Verd Europeu requereix.

Noticias relacionadas

contador