Siemens Energy ha aprofitat la publicació dels resultats del tercer trimestre aquest dilluns per donar a conèixer també les conclusions de l'informe que ha elaborat per analitzar els problemes de qualitat detectats a les plataformes terrestres 4.X i 5.X de la seva filial d'energia eòlica Siemens Gamesa, després de l'avís llançat al mercat el mes de juny passat. Tal com afirma, "només es veuen afectades una quantitat limitada de turbines a terra".
Després de la investigació duta a terme, Siemens Energy explica que "la major proporció dels problemes de qualitat que poden passar després d'un temps de funcionament determinat de la turbina estan relacionats amb les pales del rotor i coixinets principals a les plataformes 4.X i 5.X".
Tot i això, remarca que aquests "no estan instal·lats en totes les turbines a les plataformes 4.X i 5.X, per la qual cosa només es veuen afectades una quantitat limitada de turbines a terra". "Les turbines encara es poden operar, però per garantir un temps de funcionament a llarg termini, l'objectiu és rectificar els problemes dins dels intervals de servei normals", ha remarcat tot seguit la companyia.
Explica que, per això, s'ha establert un grup de treball compost per experts de Siemens Gamesa i Siemens Energy per "abordar els problemes identificats a les plataformes 4.X i 5.X", un equip que "compta amb el suport d'AlixPartners, una empresa de consultoria especialitzada en la gestió eficaç de projectes complexos" per garantir que la investigació trobi tots els problemes existents.
Detalla, així mateix, que els costos previstos per posar remei als problemes de qualitat ja s'han considerat al tercer trimestre, amb càrrecs per despeses futures que pugen fins als 1.600 milions d'euros. "La sortida de liquiditat immediata a l'any fiscal 2023 és baixa. La major part dels costos de reparació esperats s'espera per als anys fiscals 2024 i 2025", apunta Siemens Energy.
ALTA MAR
D'altra banda, remarca que a més dels càrrecs relacionats amb la qualitat, Siemens Gamesa "espera més costos de productes al sector d'alta mar, cosa que significa que els projectes ja compromesos contractualment no es poden completar de manera rendible si els implementa el client". I, assenyala, "hi ha més desafiaments en l'augment de les activitats a alta mar".
Els dos efectes donen lloc a càrrecs addicionals de 600 milions d'euros al tercer trimestre. "La sortida d'efectiu resultant d'aquestes càrregues es distribuirà al llarg de diversos anys i pujarà a una suma baixa de dos o tres dígits l'any en curs", ha afirmat Siemens Energy, que explica que per assolir els "ambiciosos objectius de energies renovables a tota la UE", la taxa d'expansió, especialment de les turbines eòliques marines, "ha d'augmentar ràpidament".
En concret, cada any s'hi han d'afegir 30 gigawatts (GW) per assolir els objectius establerts per al 2030 (la capacitat instal·lada total actualment és de 255 GW). "Siemens Gamesa es troba actualment en el procés d'ampliar diverses fàbriques per a la producció a alta mar o convertir-les en turbines més grans, fins i tot a França, Alemanya, Dinamarca i el Regne Unit", encara que "el mercat d'adquisicions continu i ajustat i el mercat laboral tens estan contribuint a aquestes càrregues".
I també diu que el resultat net es veurà frenat addicionalment pel sanejament d'actius per impostos diferits d'aproximadament 700 milions d'euros. "Malgrat aquests càrrecs addicionals, Siemens Energy encara té un sòlid balanç amb efectiu i equivalents d'efectiu al voltant de 4.300 milions d'euros", apunta, i incideix que "en contrast amb els desafiaments en el negoci eòlic, el negoci d'energia convencional va obtenir excel·lents resultats al tercer trimestre".
A causa dels desenvolupaments a Siemens Gamesa, Siemens Energy ha anunciat que està revisant l'estratègia actual i el pla d'acció en el negoci eòlic. Els detalls d'aquest nou pla estratègic es presentaran al Capital Markets Day que se celebrarà al novembre.