orange masmovil

La fusió d'Orange i MásMóvil topa amb noves traves. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat suport al veto de la Comissió Europea a la fusió el 2016 dels operadors britànics Hutchinson i O2. Entre els operadors europeus, el més afectat és el francès Orange, que ha acordat, en principi, la fusió sense notificar-ho encara a l'autoritat de competència.

  • 10,02€
  • 1,60%

En concret, l'advocada general del TJUE, Juliane Kokott, ha recomanat anul·lar la decisió del Tribunal General del TJCE per la qual s'estimava un recurs contra la sentència de la Comissió Europea sobre la fusió i que el Tribunal General es tornés a pronunciar sobre el assumpte.

La proposta de fusió dels operadors de telefonia mòbil britànics Hutchison i O2 el 2016, que hauria reduït el nombre d'operadors de telefonia mòbil de quatre a tres, no va obtenir l'aprovació antimonopoli de la Unió Europea (UE) perquè considera que hauria estat perjudicial per als consumidors. Hutchison va portar aquesta decisió als tribunals i, el 2020, el Tribunal General del TJUE va anul·lar la decisió de la Comissió Europea en argumentar que Brussel·les no havia demostrat adequadament, o provat, que la fusió donaria lloc a un mercat no competitiu. La Comissió Europea va recórrer aquesta sentència.

"Creiem que, si el TJCE seguís la recomanació de Kokott, reforçaria la posició de la Comissió, que continua sent reticent a aprovar fusions entre operadors de telefonia mòbil d'un mateix país. A més, la decisió del TJCE endarreriria qualsevol pla dels operadors europeus per acordar fusions dins d'un país fins que el Tribunal General es torni a pronunciar", expressen Jacques de Greling, director de qualificacions corporatives de Scope Ratings.

Considera que, encara que Vodafone també està en converses per fusionar el seu negoci de mòbils amb Hutchison-Three al Regne Unit, entre els operadors europeus, el més afectat és Orange, que ha acordat, en principi, fusionar Orange Espanya amb MásMóvil (abans Yoigo) sense notificar-ho encara a l'autoritat de competència de la Comissió Europea.

A Scope Ratings assenyalen que, atesos els reptes al quals s'enfronten les empreses per créixer en el cada vegada més madur sector de les telecomunicacions a Europa, alguns inversors i directius confien que les fusions nacionals de mòbils proporcionin més avantatges. Tot i això, l'argument esgrimit davant els reguladors que la consolidació és clau per facilitar la inversió necessària en la millora de la infraestructura de les xarxes mòbils sembla menys sòlid.

"El sector europeu de la telefonia mòbil continua sent molt rendible i generador d'efectiu malgrat les recents crisis econòmiques a Europa, amb un ampli marge financer per fer front a unes necessitats de despesa de capital relativament modestes a la telefonia mòbil. Amb el limitat nombre de competidors, la consolidació dels mercats nacionals de telecomunicacions és poc urgent des del punt de vista normatiu” diu Jacques de Greling.

Així, esperen que la decisió final del TJCE -suposant que segueixi l'opinió no vinculant de l'advocat general- es faci pública cap a finals d'any.

UNA FUSIÓ "MOLT DISTINTA"

Mentrestant, Orange creu que la fusió de CK Hutchison i O2 "és molt diferent" de la d'Orange Espanya i MásMóvil.

"Hem vist com va el cas previ al Regne Unit, sigui quina sigui la conclusió d'aquest cas, la situació espanyola és molt diferent", ha assegurat el conseller delegat de Finances, Rendiment i Desenvolupament d'Orange, Ramón Fernández, ja que MásMóvil no compta amb una gran xarxa d'infraestructures per aportar a la fusió.

contador