ep fabrica de seat en martorell linea de produccion
EUROPA PRESS - Archivo

Seat preveu reprendre aquest dilluns l'activitat a les seves plantes, un mes i mig després d'aturar les línies de producció a causa de la pandèmia de coronavirus. L'automobilística amb seu a Martorell (Barcelona) va decidir deixar de fabricar vehicles el divendres 13 de març, abans de la declaració de l'estat d'alarma, a causa de la previsió de falta de subministraments provocada per la Covid-19.

Davant aquesta situació, la companyia va presentar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major per al conjunt de la plantilla, aproximadament 14.800 persones, arribant a un pic de 11.300 persones. A partir del dilluns, la companyia aplicarà un altre ERTO, aquest cop per causes organitzatives, que afectarà un màxim d'11.061 persones --principalment de producció-- durant vuit setmanes, i que servirà per poder reprendre l'activitat de manera escalonada.

La reincorporació a la feina es materialitzarà en tres fases, per tal de garantir la implementació de les mesures de protecció dels treballadors: la primera fase afectarà un màxim de 9.390 persones, la segona a un màxim de 6.759 i la tercera a un màxim de 3.558 treballadors.

Durant el període en què ha estat suspesa l'activitat de la fàbrica, l'automobilística va dedicar una setmana a fabricar respiradors desenvolupats pel Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, l'Hospital Clínic de Barcelona i la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) amb Protofy.xyz.

En total, la companyia va fabricar més de 600 respiradors entre el 3 i el 10 d'abril, quan va decidir parar l'operativa amb motiu de la millora de la situació a les unitats de vigilància intensiva (UCI), i la seva fabricació es va dur a terme a la línia de muntatge del Seat León.

NISSAN: 4 DE MAIG I ANUNCI DE VAGA

Nissan preveu reprendre la producció a la planta de la Zona Franca de Barcelona el dilluns 4 de maig, així com a les plantes de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca (Barcelona), després que el 13 de març també decidís suspendre-hi l'activitat per manca de subministraments a causa del coronavirus.

L'automobilística posarà en marxa la línia 2 per poder complir les comandes de la 'pick-up' de Mercedes-Benz, mentre que la línia 1, que fabrica l'e-NV200, encara no té data d'inici de l'activitat. Així ho va confirmar la companyia el dimecres als treballadors en un reunió amb el comitè d'empresa, que, després d'acabar la trobada va difondre un vídeo en el qual plantejava una vaga indefinida fins que "s'aclareixi" el futur immediat de les seves plantes.

El president de Nissan Europa, Gianluca De Ficchy, i el conseller director general de Nissan Motor Ibèrica (NMISA), Genís Alonso, es van reunir divendres amb els comitès d'empresa de les plantes de la Zona Franca i Montcada i Reixac (Barcelona).

De Ficchy va explicar que informaran sobre el pla industrial abans de l'aturada tècnica d'estiu i es farà públic el resultat de l'estudi, però que de moment estan discutint opcions amb el Japó. La companyia tenia previst reduir la producció de la línia 1 després de Setmana Santa, passant de 102 a 60 unitats diàries, per l'existència d''estocs', que encara no s'han esgotat, així com deixar de fabricar la furgoneta per a Mercedes-Benz al maig.

L'amenaça de vaga dels treballadors arriba després de quatre mobilitzacions de la plantilla pels carrers de Barcelona aquests darrers mesos per reclamar un pla de futur per a les plantes catalanes (Zona Franca Barcelona, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca) i també les de la resta d'Espanya (Cantàbria i Àvila).

La planta de la Zona Franca de Barcelona actualment està funcionant aproximadament a un 20% de la seva capacitat, amb la fabricació de quatre vehicles: la furgoneta elèctrica NV-200, les 'pick-ups' Nissan Navara i Renault Alaskan, i la 'pick-up' de Mercedes-Benz.

Aquest dissabte, els comitès d'empresa de Nissan a Espanya van demanar per carta una reunió amb la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, per tractar la "delicada situació" de la companyia, que abans de la pandèmia del Covid-19 va plantejar el possible tancament de les seves plantes espanyoles --cinc a Barcelona, una a Àvila i una a Cantàbria.

Noticias relacionadas

contador