ep archivo   grifols 20240425183004
GRIFOLS - Archivo

Scranton Enterprises, el vehicle inversor vinculat a la família Grifols, podria haver arribat a un acord amb un inversor privat per refinançar una part del deute d'una de les seves filials. En total, l'acord preveu el refinançament de fins a 377 milions d'euros de deute que vencien aquest mateix estiu.

  • 10,40€
  • -0,62%
  • 7,93€
  • -2,16%

Segons ha informat l'agència Reuters, ha estat Scranton Plasma la unitat que ha aconseguit un acord per refinançar a tres anys el deute. Aquesta filial és l'encarregada de recollir el plasma de 75 centres repartits a banda i banda de l'oceà Atlàntic entre Alemanya, Hongria i els Estats Units i els entrega a Grifols perquè la farmacèutica pugui produir teràpies per a pacients amb immunodeficiència.

Scranton ha estat sota un intens escrutini durant el primer semestre de l'any després dels informes crítics de Gotham City Research contra Grifols, que han provocat una elevada volatilitat a la cotitzada als últims mesos. De fet, des del començament d'any, la companyia catalana ha perdut gairebé un 50% del seu valor a la borsa a causa dels dubtes aixecats sobre el seu elevat deute i la seva capacitat per generar caixa.

A mitjans de maig, el fons baixista dirigit per Daniel Yu va acusar Grifols d'irregularitats en les operacions entre la cotitzada, algunes de les seves filials i la 'family office' de la família Grifols. Entre altres, acusava la companyia que BPC Plasma havia prestat "al llarg dels anys" fons que "va rebre d'un tercer, molt probablement Grifols" a Scranton.

"No obstant, a diferència de Haema, BPC ha declarat des d'aleshores un dividend a Scranton. En lloc de pagar aquest dividend en efectiu, BPC ha cancel·lat préstecs per valor d'uns 266 milions d'euros que havia concedit a Scranton. Això ens porta a pensar que Scranton no va tenir mai la intenció de reemborsar aquests préstecs", afegia la companyia d'anàlisi. A finals de febrer, BPC reconeixia davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que va abonar un dividend de 266,4 milions d'euros a Scranton Plasma.

De la mateixa manera, Gotham ha detallat que "gairebé tot aquesta suma ha estat transferida sospitosament dels accionistes de Grifols en benefici dels accionistes de Scranton, donant l'aparença d'haver estat transferida incorrectament". Per això, el fons dirigit per Daniel Yu va parlar d'"un fracàs total del govern corporatiu" de Grifols, a causa de la presència d'"accionistes de Scranton al consell de Grifols mentre es realitzava aquesta transacció".

Durant els darrers mesos, Grifols ha intentat posar remei a aquesta situació realitzant una sèrie de canvis al seu govern corporatiu i al seu model de governança, sent-ne la mesura més destacada la desvinculació de la família Grifols de qualsevol lloc amb funcions executives. Així mateix, Thomas Glanzmann, president executiu de la cotitzada, va deixar el lloc de conseller delegat i va ser substituït per Nacho Abia, una elecció que va comptar amb el suport de nombroses empreses d'anàlisi.

Amb tot, les mesures adoptades per Grifols no han estat suficients per aclarir els dubtes que envolten la companyia. Especialment després que la CNMV reconegués en la seva anàlisi que havia detectat "deficiències rellevants" als comptes de la companyia, encara que no va obligar la companyia a reformular els seus comptes. No obstant, sí que van obligar la cotitzada catalana a modificar les seves ràtios de palanquejament i deute.

A les últimes setmanes, Grifols ha completat la venda d'un 20% de Shanghai RAAS per uns 1.600 milions d'euros, una operació que, juntament amb l'emissió de 1.000 milions en bons, s'espera que doni una mica d'aire a la companyia als propers mesos. Tot i això, la companyia va caure amb força a finals de juny a causa de la retallada de qualificació per part de Moody's, que va llançar seriosos advertiments sobre la companyia i va alertar d'una gestió de riscos "deficient" i una liquiditat "fràgil". Fitch, que es va mostrar lleugerament més optimista, va defensar la major part d'aquestes tesis. Poc després, la companyia va intentar calmar el mercat assegurant que pagarien tots els venciments del deute del 2025 i "no deixant venciments addicionals fins al 2027".

Noticias relacionadas

contador