• La cotització del banc que dirigeix Ana Botín es dispara un 4% en borsa
  • Santander rellançará el seu banc digital Openbank en el segon trimestre
ep ana botin

Banco Santander va collir el 2016 un benefici atribuït de 6.204 milions d'euros, un 4% més que l'any anterior, gràcies al fort creixement dels ingressos per comissions, la millora de la concessió de crèdit i el fort creixement registrat a Brasil (+9,5%), el seu primer mercat amb el 21% dels beneficis. Els resultats anuals presentats aquest dimecres per l'entitat baten les previsions dels analistes, i la seva cotització es dispara un 4%, la seva major pujada des del passat 8 de desembre.

  • 4,64€
  • 2,54%

La major entitat financera espanyola ha salvat amb solvència varis dels obstacles que va afrontar en 2016, com les provisions realitzades per la seva exposició al deute del negoci petrolier als EUA, la dotacions pel PPI britànic i els ajustaments d'estructura i plantilla realitzats a Espanya. També l'escenari de tipus negatius al que s'enfronta la banca a Europa. El seu marge d'interessos es va reduir un 3,4%, fins a 31.089 milions d'euros, a causa de la seva presència en mercats amb tipus d'interès més alts com Brasil o Mèxic, que suposen un terç del seu negoci.

Però el que més ha cridat l'atenció dels inversors és el missatge positiu i optimista de cara al futur immediat de l'entitat. Santander reafirma els seus objectius de negoci i financers per 2017 i 2018. A l'apartat de morositat i impagaments, el banc està a prop en 2016 de l'objectiu del ràtio de morositat (3,9%) que té fixat per 2018 (3,5%), és a dir, va amb gairebé dos anys d'antelació cap a aquest objectiu. El seu nivell d'impagaments en la seva cartera crediticia se situa a nivells de 2010. El banc declara, al tancament de desembre, uns actius crediticis problemàtics de 12.069 milions d'euros, amb una taxa de cobertura del 57%, principalment, a EUA. Aquesta reducció de mora, unida al fort augment de la concessió de nous préstecs a través de Consumer (SCF), donen ales a les perspectives de rendibilitat del banc.

PPI AL REGNE UNIT I REESTRUCTURACIÓ

L'entitat que presideix Ana Patrícia Botín destaca que la feblesa de les divises de Mèxic (el pes ha caigut un 20% des de l'elecció de Trump) o de la lliura esterlina (acumula un desplomi del 16% des del Brexit de juny de 2016) han copejat el seu compte de resultats en tots dos països, que agrupen prop d'un terç (28%) dels guanys de l'entitat en el 2016. El 2015, Santander va haver de provisionar 600 milions pel Payment Protection Insurance (PPI), un segur privat de desocupació o baixa per malaltia que és objecte de reclamacions col·lectives a Regne Unit, mentre que el 2016 va afegir una altra provisió negativa de 137 milions.

En el quart trimestre estanc, Santander va registrar un benefici atribuït de 1.598 milions d'euros enfront dels 25 milions de la recta final de 2015, quan el banc va incorporar diversos impactes negatius extraordinaris derivats del citat PPI i deterioració d'actius intangibles (Programari), una de les decisions estratègiques realitzades per Botín en el front tecnològic. El 2016, la principal partida negativa van ser els 475 milions d'euros associats a la reestructuració del banc en forma de pla de baixes i tancament de sucursals.

Dins d'Europa, Espanya representa un 12% dels beneficis del banc, amb un guany atribuït a Santander Espanya el 2016 d'1.022 milions, un 4,6% més. En termes globals, l'entitat va guanyar 355.673 accionistes al llarg de 2016, un 10% més fins als 3,93 milions, mentre que va reduir la seva plantilla en un 2,8% (5.371 empleats), fins a 188.492. El nombre d'oficines actives de l'entitat al tancament de l'exercici va descendir a 12.235, un 6% menys (795). Una cinquena part dels acomiadaments es va produir a Espanya, mentre que el gruix de tancament d'oficines també va ocórrer en el negoci domèstic del banc espanyol.

INCERTESA A MÈXIC I ALS EUA

Però si hi ha un mercat que segueix xerrotejant per a Santander en l'últim any és el dels EUA, en el qual l'entitat té una forta posició en el sector de finançament a l'automòbil i compta amb presència en banca comercial a través de l'antic Sovereign. El benefici de l'entitat als EUA -que suposa el 5% dels beneficis del grup- es va desplomar un 41% respecte a 2015, fins als 395 milions.

Santander acusa també el mal comportament de la seva filial als EUA a les inversions en “tecnologia i experiència del client” per complir amb els “objectius regulatoris i interns”, mentre que la seva filial Scusa “està canviant la seva mix de negoci” per reduir el risc. L'entitat va dotar 32 milions per un reajustament comptable allí. Al sud i a l'altre costat de la frontera, Santander va sofrir en les seves carns el desplom del 20% en el pes mexicà des que Donald Trump va guanyar les eleccions a EUA i han començat a deteriorar-se les perspectives de l'economia asteca.

2017, LLANÇAMENT DEL NOU OPENBANK

Entre les prioritats destacades per 2017, l'entitat financera es planteja avançar en la seva transformació digital i aconseguir els 17 milions de clients vinculats. A Brasil, amb el llançament d'un compte digital i targeta per a persones no bancarizadas, mentre que a Espanya, Santander preanuncia el llançament del nou Openbank, el seu vaixell almirall en banca digital, que la seva engegada està prevista en el segon trimestre d'aquest any. El nombre de clients digitals va créixer en 4,3 milions, fins a 20,9 milions.

Noticias relacionadas

contador