- "Openbank té el seu full de ruta pròpia, al marge de Popular", assegura Ezequiel Szafir, conseller delegat del banc
Nova imatge, mateixa marca i una altra estratègia. Santander, el major grup bancari de la zona euro, ha rellançat aquest divendres Openbank, la seva marca de banca digital creada el 1994, segons ells. Durant anys va estar sota l'ombra de Patagon -adquirit pel Santander el 2000 per 540 milions-, però ara representa "el banc del futur", com va assegurar la presidenta, Ana Botín, durant la presentació de la reforma de la plataforma de banca, així com el llançament d'un entorn d'inversions (Opentrader) i per a nens (Open Young).
- 4,33€
- -0,57%
Després de 22 anys d'història, com van recordar els seus responsables, Openbank s'ha redissenyat per adaptar-se als hàbits mòbils de consumidors i tot passa per aplicació. Sota la direcció d'Ezequiel Szafir, la franquícia bancària digital emprèn un camí de canvi continu.
"Vam començar fa tot just 12-15 mesos. Avui és el primer 'release' (llançament), però cada setmana tindrem nous desenvolupaments", va explicar Szafir, que ha desenvolupat la seva carrera en empreses com Mckinsey, Deloitte i, abans d'entrar a Santander, a Amazon. "No sóc un neofit al sector".
Segons les dades facilitades per l'entitat, Santander incorpora un nou client vinculat (més d'un producte) cada 24 segons i un de nou digital cada 9 segons. Openbank partirà del milió de clients en l'inici de la seva enèsim rellançament per competir amb altres bancs que li han passat al davant en l'àmbit digital com ING o Evobanco.
La filial del Santander compta amb uns 6.000 milions d'euros en dipòsits. "Aquest és el banc del futur. No és una prova, ni una startup. Som un banc i tenim un milió de clients", va emfatitzar Szafir durant la presentació. El responsable d'Openbank va destacar que amb prou feines compten amb estructura i són rendibles. "Som pocs, amb prou feines 130 persones, però estem creixent a doble dígit i estem en beneficis".
En un altre ordre de coses, el banquer argentí va descartar que hi hagi canibalització amb la matriu Santander. "Som complementaris. Amb prou feines un 2% dels nostres clients són coincidents en l'actualitat", va assegurar. Sobre si la recent compra de Popular ha pogut trastocar o retardar els plans d'Openbank, el seu responsable va ser contundent: "Nosaltres tenim un 'roadmap' (full de ruta) propi i no afectarà en res aquesta operació".
ROBOADVISORING I PRODUCTES INFANTILS
El nou Openbank comparteix l'essència d'altres serveis bancaris digitals, tot i que afegeix algunes novetats a l'oferta del Santander. La primera és Open Young, una targeta de crèdit prepagament per a nens que permet el control i les recàrregues de diners des d'una aplicació independent. "El nen pot sol·licitar diners als seus pares, però ha de posar un concepte en aquesta petició i el pare pot retirar el crèdit assignat", va explicar.
La segona és la plataforma Opentrader per operar en borsa i invertir en fons d'inversió, fent ús del 'social investing' (permet seguir el comportament agregat i anonimitzat d'altres clients del banc). Szafir va revelar, a més, que la nova plataforma tindrà en poc temps un sistema de roboadvisoring (assessorament i inversió automàtica). "És necessari i n'hi haurà. El traurem molt aviat, però ho volem fer bé. No ho direm roboadvisoring, no té bon nom... L'anomenarem assessorament automàtic", ha bromejat.