ep archivo   logo de banco santander 20230524115803
BANCO SANTANDER - Archivo

Banc Santander ha perdut un milionari litigi fiscal al Brasil de fa 20 anys relacionat amb la forma de càlcul de les anomenades PIS (contribucions socials) i Cofins (finançament de la Seguretat Social), després d'una sentència desfavorable del Tribunal Suprem.

  • 4,39€
  • 1,48%

Segons ha explicat Santander Brasil en un fet rellevant enviat a la Comissió de Valors i Borsa brasilera (CVM), el valor total estimat dels processos és de 4.500 milions de reals abans d'impostos (uns 860 milions d'euros), 2.200 dels quals milions de reals (420 milions d'euros) es refereixen a Santander Brasil i la recaptació del PIS i 2.300 milions més (440 milions) estan associats a societats vinculades amb Santander Brasil i la recaptació del PIS i del Cofins.

UN IMPACTE DE 245 MILIONS D'EUROS

Els experts de Renta 4 afirmen que "la quantia que es reclama a Santander Brasil encara és recurrible, i des del banc consideren recuperable, però caldrà esperar que surti la sentència i puguin estudiar els passos que cal seguir".

"No obstant", afegeixen, "la quantia que es reclama a les subsidiàries (440 milions d'euros) l'han d'assumir i suposarà un càrrec extraordinari de 245 milions d'euros negatius als comptes del Brasil".

Per això, consideren que "la notícia és negativa per al banc, ja que el reconeixement d'aquest càrrec extraordinari al segon trimestre s'elevarà a 245 milions d'euros nets".

Tot i que indiquen que "des de l'entitat esperen poder compensar al compte de resultats aquest impacte a través de la venda d'una participació que els reportarà una plusvàlua de 100 milions d'euros nets aproximadament i l'ús de certes provisions dotades al primer trimestre que puguin alliberar".

UN IMPACTE NEUTRE

Segons els experts de Bankinter, l'impacte en el compte de resultats per a Santander serà "neutre", ja que Santander Brasil va alliberar el primer trimestre del 2023 una provisió de 806 milions d'euros relacionada amb aquest litigi, en anticipar una decisió favorable del Tribunal Suprem.

"És una quantitat significativa perquè l'import net representa el 15% del benefici de la filial brasilera i el 4,1% del benefici del grup el 2022", reconeixen des de Bankinter, després de calcular un impacte de 400 milions d'euros nets.

Tot i això, afegeixen que "el moviment comptable no va tenir impacte en el compte de resultats, perquè els fons es van destinar a reforçar el balanç (augment de la taxa de cobertura). Després de la sentència del Suprem, Santander haurà de desfer el moviment comptable realitzat al primer trimestre".

Noticias relacionadas

contador