Banc Santander i BBVA lideren les pèrdues dins de l'IBEX 35, després de l'impost inesperat anunciat pel govern d'Itàlia sobre el sector bancari.
- 4,37€
- -3,52%
- 9,17€
- -0,91%
Els bancs italians estan registrant fortíssimes pèrdues i estan contagiant tot el sector europeu, malgrat que els bancs espanyols ja van descomptar al seu moment l'impost extraordinari aprovat pel govern espanyol sobre els seus beneficis extraordinaris, a causa de la gran pujada de tipus d'interès aplicada pel Banc Central Europeu (BCE) per controlar la inflació.
En aquest escenari, els inversors estan descomptant que més països europeus es poden plantejar aplicar impostos similars, cosa que explica la caiguda que està registrant el sector bancari en conjunt. L'índex Euro Stoxx Banks, que agrupa els principals bancs europeus, cau a prop del 4%.
JUSTIFICACIÓ DE LA MESURA
La mesura s'ha inclòs en un gran paquet de mesures aprovat per l'executiu liderat per Giorgia Meloni abans de l'aturada estival, i segons els primers càlculs podria recaptar uns 2.000 milions d'euros.
L'impost s'aplicarà sobre el 40% dels beneficis extraordinaris registrats per la banca al llarg d'aquest exercici. L'objectiu és que els diners recaptats compensin altres rebaixes fiscals aplicades a les famílies per a la compra d'habitatge.
El vicepresident del govern, Matteo Salvini, ha comentat que “només cal veure les últimes xifres dels bancs del primer semestre del 2023, fins i tot tenint en compte la pujada de tipus del Banc Central Europeu, per adonar-se que no estem parlant d'uns quants milions, sinó uns quants milers de milions", en referència als guanys del sector bancari.
El dirigent ha justificat així que els bancs paguin en impostos el benefici que han aconseguit per les pujades dels tipus, i que no estan traslladant els consumidors mitjançant la remuneració dels dipòsits. Una dinàmica molt semblant a la registrada a Espanya.
"No obstant, no hi ha hagut un augment igualment ràpid i significatiu per als consumidors que tenen dipòsits en comptes corrents. Per tant, si el cost del diner s'ha duplicat per als prestataris, les famílies i les empreses, no ha augmentat de manera proporcional el que se li dona al titular del compte corrent", ha argumentat Salvini.