- El banc reconeix que ha rebut 4.000 milions d'euros en crèdit fiscal després de la compra de Popular
El conseller delegat de Santander, José Antonio Álvarez, ha confirmat que l'entitat mantindrà l'acord de caixers que Popular tenia amb ING i ha assenyalat que no espera un "desbordament" de provisions per temes legals. D'altra banda, ha apuntat que pel que fa a les aliances d'empreses vol anar arribant a acords "més aviat que tard".
- 4,33€
- -0,53%
"Els acords els complim i anem a proporcionar aquest servei", ha indicat Álvarez en relació a l'acord entre ambdues entitats pel qual els clients d'ING poden utilitzar sense cost els caixers de Popular, gestionats per Euro Automatic Cash (EAC), al moment de l'acord participada per Popular i Crédit Mutuel.
El passat mes de març, però, Santander va refer aquesta aliança signada el 2014, de manera que Popular va recuperar els caixers instal·lats a les seves oficines i, alhora, el banc presidit per Ana Botín va traspassar a Euro Automatic Cash el negoci dels seus caixers desplaçats. El conseller també ha anunciat que al març d'aquest any Banc Santander va llançar la primera iniciativa conjunta per als clients de les dues entitats que va ser el compte 1 | 2 | 3 | Professional, de la qual ja s'han obert més de 75.000.
Quant a la resta d'aliances d'empreses que mantenia Popular, entre elles la d'Allianz en matèria d'assegurances i de fons d'inversió, Álvarez ha assenyalat que espera que Santander arribi a acords "més aviat que tard". "El que ens interessa és anar a la integració del banc i tenir les majors sinergies possibles", ha afegit.
D'altra banda, l'entitat ha anunciat durant la seva presentació de resultats que el seu consell d'administració ha acordat aprovar i subscriure el projecte comú de fusió per absorció de Popular per l'entitat que presideix Ana Botín. En aquest sentit, Álvarez ha explicat que, probablement, la integració legal es produirà al proper mes de setembre i que marxa segons el previst: "Podria ser dos mesos abans, dos després però va dins del previst".
El que ens interessa és anar a la integració del banc i tenir les majors sinergies possibles", ha afegit
Davant d'aquesta integració, el conseller delegat de l'entitat ha assenyalat que l'adquisició l'any passat (7 de juny de 2017) de Banc Popular ha comportat uns crèdits fiscals, actius fiscals diferits, de 4.000 milions d'euros, encara que no tots seran monetitzables.
Álvarez ha assenyalat que l'entitat no espera un "desbordament" de provisions en relació amb les contingències legals per la integració de Popular. Prèviament, durant la presentació a analistes dels resultats del banc, el conseller delegat de Santander ha assenyalat que no esperen que hi hagi "més risc legal".
Així mateix, el conseller delegat ha assegurat que "estem fent un bon progrés" en l'estratègia de clients vinculats i "està acord amb els nostres plans previstos". Així ha explicat que després de l'estabilització del Banc Popular "ens estem centrant en els punts on funcionava bé" que són les pimes i en negocis. D'altra banda, en negocis institucionals i majoristes, "l'objectiu és reduir dipòsits que a Banc Popular eren massa alts", ha apuntat.
Pel que fa als comptes de Banc Popular, José Antonio Álvarez ha explicat que és difícil poder separar quina part del benefici es correspon al Santander i quina part al Popular perquè hi ha "molta distorsió". Els comptes del Popular "no són comparables" respecte a l'any passat, ja que s'ha separat la filial de Portugal, la integració serà efectiva a finals d'aquest any i s'han integrat els serveis centrals, ha explicat Álvarez.
REBUTJA QUE HI HAGI BOMBOLLA CREDITICIA
En un altre ordre de coses, Álvarez ha rebutjat que hi hagi una bombolla creditícia. "De cap manera hi ha a l'actualitat a Espanya un bombolla de crèdit, no hi ha cap risc referent a això", ha apuntat durant la presentació de resultats. A més, ha assegurat que el despalanquejament del sector privat a Espanya ha estat "el més intens" de tot l'Eurozona.
En aquest sentit, ha explicat que fins a l'any passat hi havia una caiguda del saldo de crèdit, i que durant aquest primer trimestre de 2018 es pot parlar d'una estabilització. De fet, ha apuntat que el crèdit davant de les crisis, el 2008, era d’1,8 bilions i "ara és d’1,3 bilions d'euros". A més, ha comentat que aquest primer trimestre es pot parlar d'una estabilització.
LA SITUACIÓ A CATALUNYA
Preguntat per la situació política a Catalunya, José Antonio Álvarez ha assenyalat que "ens agradaria que la incertesa es reduís i que hi hagués una solució per tornar a una certa normalitat perquè la Generalitat pugui exercir les seves funcions". El conseller delegat ha lamentat que no estigui avançant res.
El directiu assegura que "la situació a Catalunya no avança, és evident". Segons la seva opinió és necessària "una solució" que permetés "reduir la incertesa". I advoca per un retorn a la normalitat en què "la Generalitat exercís les seves funcions de forma normalitzada" en el marc legislatiu que marca el país.
CAIXERS ON N’HI HA
El conseller delegat de Santander, José Antonio Álvarez, ha afirmat que l'entitat estudiarà "amb detall" la iniciativa de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) de crear oficines de diverses marques en localitats amb menys població per evitar l'exclusió financera.
"El món digital, combinat amb caixers, pot funcionar i aquesta iniciativa de l'AEB l'estudiarem amb detall", ha assenyalat durant la presentació dels resultats corresponents al primer trimestre de l'entitat, que va guanyar 2.054 milions d'euros entre gener i març, un 10% més, impulsat per Brasil, Espanya i Mèxic.