ep la presidenta de banco santander ana botin en la junta general de accionistas 2019
SANTANDER

Banc Santander va obtenir un benefici atribuït de 331 milions d'euros al primer trimestre de 2020, un 82% menys que al mateix període de l'any anterior, després de registrar un càrrec net de 1.646 milions d'euros. Aquest impacte es deu principalment a la provisió de 1.600 milions per la deterioració prevista en les condicions macroeconòmiques derivades de la crisi sanitària que ha causat la pandèmia del Covid-19. Exclòs el càrrec net, que també inclou 46 milions d'euros de costos de reestructuració a Europa, el benefici atribuït ordinari en el primer trimestre de 2020 va ser de 1.977 milions d'euros, un 1% més, impulsat pel creixement del benefici a la majoria dels mercats d'Amèrica i l'increment dels volums de clients, a penes afectats per la crisi, que va esclatar al final del període.

  • 4,39€
  • 1,55%

Santander ha precisat que aquest càrrec de 1.600 milions es basa en una estimació anticipada de les pèrdues en préstecs a causa de la pandèmia. No obstant això, ha volgut afegir que encara és massa aviat per conèixer tots els efectes econòmics de la crisi o treure conclusions sobre aquest tema. "Santander continuarà revisant tant el desenvolupament de la crisi com els objectius estratègics a mitjà termini, una vegada es concreti l'impacte econòmic", ha indicat.

Ana Botín, presidenta del banc, ha subratllat que “els resultats ordinaris del primer trimestre han estat bons, amb un impacte limitat del Covid-19. No obstant això, la pandèmia està causant una crisi sanitària global i importants problemes econòmics i socials. Volem enviar el nostre suport a tots els afectats i, en particular, a qui ha perdut gent que estimen".

Botí ha afegit que aquesta crisi està afectant "més enllà del que era imaginable" la manera de viure i de guanyar-se la vida dels clients de l'entitat. "Estem treballant sense descans a dos nivells: primer, per atendre les necessitats de les persones i les empreses. Durant les primeres setmanes d'abril, hem ajudat pimes i grans empreses amb la concessió de més de 1.100 milions d'euros diaris de mitjana, i mantindrem el nostre compromís de continuar ajudant. I, segon, analitzant l'impacte més estructural dels canvis que està causant aquesta crisi, des de les cadenes de subministrament fins al comportament dels clients", ha explicat.

La presidenta de Santander ha anunciat que destinaran a iniciatives solidàries relacionades amb l'emergències sanitària 100 milions d'euros procedents de la reducció voluntària de retribucions, donacions d'empleats i altres fons, i ha avançat que ja se n'ha emprat una part per comprar màscares, ventiladors, llits i més equipament mèdics. "A més, estem donant suport a la recerca sobre el virus a través del nostre programa d'Universitats".

Ana Botín ha volgut recalcar que el banc està en una posició "sòlida" per afrontar la crisi. "La nostra ràtio de capital CET1 ha augmentat més de 300 punts bàsics aquests últims cinc anys i les provisions que hem realitzat aquest trimestre reforcen les nostres ràtios de cobertura. Revisarem els objectius estratègics quan tinguem una visió més completa de l'impacte de la crisi. No obstant això, confiem en els fonaments del nostre model de negoci, i els pilars de la nostra estratègia no han canviat. Estem preparats per superar la recessió prevista gràcies a la diversificació de la nostra cartera, que a més té alts nivells de cobertura amb col·laterals, i a la solidesa del nostre balanç".

PRINCIPALS MAGNITUDS

El marge brut de l'entitat va caure un 2% al primer trimestre, fins a 11.814 milions, mentre que el marge net es va reduir un 1%, fins a 6.237 milions. El banc ha volgut destacar que, en comparació amb el primer trimestre de l'any passat, ha experimentat una "sòlida evolució" en euros comptants, amb un creixement dels ingressos de clients del 3%. El marge d'interessos va créixer en set dels deu mercats principals i les comissions netes van augmentar un 3%. Els préstecs i els dipòsits es van incrementar un 7% i un 6%, respectivament, en euros constants. A Amèrica, els crèdits i els recursos augmenten a un ritme de dos dígits (aproximadament el 15%), mentre que a Europa aquest creixement és més lent.

santandertabla 1t20

Fuente: Santander.

La mitjana de nous préstecs diaris a pimes i grans empreses ha augmentat més del 100%, des de 562 milions d'euros al febrer a 1.149 milions a l'abril, fins al dia 22. A Europa, impulsada per Espanya i Portugal, la mitjana diària de nous préstecs ha passat de 209 milions d'euros al febrer a 873 milions a l'abril.

La ràtio d'eficiència de Santander se situa en 47,2% (44 punts bàsics més que l'any anterior), i els costos disminueixen un 3% sense inflació gràcies a les eficiències reeixides principalment a Europa: Espanya (-8%), el Regne Unit (-6%), i Portugal i Polònia (-4% cadascun). Durant el primer trimestre, el banc ha aconseguit més de 100 milions d'euros en eficiències a Europa, a més d'haver millorat les sinergies operant com una única regió a Amèrica del Nord i la gestió conjunta d'ingressos i costos a Sud-amèrica.

El grup va assolir un retorn sobre el capital tangible (Giri) ordinari de l'11,1%.

La taxa de mora que es va reduir en 37 punts bàsics aquests últims 12 mesos, fins al 3,25%. El cost del crèdit, és a dir, la quantitat que el banc provisiona quan concedeix un préstec, es va mantenir estable a l'1%.

La ràtio de capital CET1 de Santander es va situar en un 11,58% al cap del trimestre, en línia amb l'objectiu a mitjà termini del 11-12% gràcies a que el capital generat amb motiu de la cancel·lació del dividend complementari de 2019 (+29 punts bàsics) va compensar en gran manera impactes no recurrents que ja estaven previstos, com ara operacions corporatives (-19 punts bàsics) o impactes reguladors i de models (-15 punts bàsics).

El valor net tangible per acció va ser de 4,21 euros, comparat amb 4,30 euros de març de l'any anterior. Inclòs el dividend per acció, el creixement va ser d'un 1,8% interanual, mentre que el retorn sobre el capital tangible ordinari va ser del 11,1%.

L'entitat ha recalcat que, en el que té a veure amb el Covid-19, una de les seves prioritats és protegir la salut dels seus treballadors. Per això, s'ha impulsat el treball a distància i actualment més de la meitat (112.000) dels empleats del banc duent a terme les seves funcions en remot. Santander ha limitat l'obertura de la xarxa implementant el tancament o horari reduït a algunes de les seves sucursals per protegir a empleats i clients. No obstant això, gairebé tres quartes parts de les 11.900 sucursals del banc romanen obertes, juntament amb gairebé la totalitat dels 39.600 caixers automàtics.

Sobre els clients, el banc està proporcionant liquiditat d'emergència i línies de crèdit per a les empreses que afronten dificultats. A més, s'han concedit ajornaments del pagament dels préstecs a molts mercats, s'han augmentat temporalment els límits de les targetes de crèdit, s'han flexibilitzat les penalitzacions per descobert, s'ha donat suport de manera proactiva als clients vulnerables, s'han reduït o suspès temporalment algunes comissions i s'han introduït codis QR i altres eines als caixers automàtics i els dispositius de punt de venda per evitar contacte i facilitar les gestions dels clients.

PER MERCATS

A Europa, el benefici ordinari va ser de 974 milions d'euros al cap del primer trimestre, un 16% menys a causa del menor marge d'interessos, que es va veure compensat parcialment pels menors costos. A Espanya, el benefici ordinari va caure un 1%, fins als 352 milions. A Santander Consumer Finance, va descendir un 5% (304 milions); al Regne Unit, va retrocedir un 27% (188 milions); a Portugal, va caure un 11% (120 milions) i a Polònia, va retrocedir un 38% (38 milions d'euros).

A Amèrica del Nord, el benefici ordinari, que inclou Mèxic i els Estats Units, va augmentar un 34%, fins a 522 milions d'euros, impulsat per un "fort" creixement del volum tant de préstecs com de recursos. Als Estats Units, el benefici ordinari va ser de 273 milions d'euros, un 46% més. A Mèxic, el benefici ordinari va augmentar un 22%, fins arribar als 249 milions d'euros.

A Sud-amèrica, el benefici ordinari va ser de 928 milions d'euros, amb un augment del 15% interanual. Al Brasil, el benefici ordinari va ser de 694 milions d'euros, amb un augment del 10%. A Xile, el benefici ordinari ha estat de 125 milions d'euros, un 2% menys. A l'Argentina, el benefici ordinari va ser de 59 milions d'euros, un 745% més. A la resta de Sud-amèrica, el benefici ordinari de l'Uruguai va créixer un 14%, fins als 35 milions d'euros. El benefici ordinari del Perú va créixer un 33%, fins als 12 milions d'euros, i Colòmbia va triplicar els seus beneficis ordinaris, fins als 6 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador