- L'entitat no reacciona amb els descensos que alguns esperaven després d'anunciar una ampliació amb un descompte del 18%
El llançament per part d'una companyia d'una ampliació de capital habitualment sol anar acompanyat d'una reacció negativa en la cotització d'aquesta empresa en borsa, encara que, no sempre és així, ja que depèn, en gran mesura, de del perquè de la necessitat d’aconseguir capital. No és el mateix que es busqui per garantir la seva viabilitat que per fer una compra. No és el mateix que ho faci una entitat que financerament està bé, com és el cas de Santander, o que ho faci una altra que no ho està.
- 4,30€
- -1,23%
Santander no està caient aquest dimarts com alguns esperaven després d'anunciar una ampliació de capital a un preu de 4,85 euros per acció amb un descompte de gairebé el 18%
El preu d'aquesta ampliació, és a dir, el descompte al qual es fa respecte al preu en què els títols cotitzen, resulta ser clau també. Si aquest descompte és més gran, això també sol anar acompanyat de caigudes perquè, al final, aquesta empresa està oferint les seves accions a un preu més baix del que cotitzen. "Si ets un accionista amb plusvàlues i, a més, esperes que caiguin aquestes accions quan comencin a cotitzar els títols de l'ampliació, doncs, optes per sortir i ja valoraràs quan tornes a entrar", assenyala Nuria Álvarez, experta en bancs de Renta 4.
Sigui com sigui, Santander no està caient aquest dimarts com alguns esperaven després d'anunciar una ampliació de capital a un preu de 4,85 euros per acció, amb un descompte de gairebé el 18%. Des de Bankinter esperaven un descompte inferior per aquesta ampliació (entre el 7% i el 10%) i, al seu informe de primera hora, anticipaven caigudes voluminoses durant la jornada d'avui per Santander, "fins a un rang de 5,0-5 , 5 euros". Des de Renta 4 també apuntaven a "una reacció negativa (de Santander) a causa de l'elevat descompte en què es realitza l'ampliació".
Santander ha obert amb retallades que, ja a primera hora, eren moderats (-1,9%) i que són ara fins i tot més lleugers (-0,5%). Nicolás López, director d'anàlisi de MG Valors, indica que ells no esperaven caigudes fortes en Santander perquè "el tema del descompte" en una ampliació "és relatiu". "Si algú vol comprar accions del Santander al final haurà de comprar a 4,85 més el valor del dret, de manera que al final pagarà 6 euros", calcula López i indica que aquest descompte es refereix al preu que garanteixen els col·locadors de l'ampliació i que no implica que les accions hagin de caure fins a aquest nivell.
Aquest dijous comença el període de subscripció preferent de l'ampliació i comencen a negociar-se els drets al mercat. A partir de dijous, arrencarà el 'joc' de càlculs per veure què interessa més, entrar a Santander via ampliació o fer-ho per mercat. "En una ampliació de capital al final el comportament de les accions és molt difícil de preveure. S'haurà de veure el que passa en aquest període amb els drets i amb els accions i després s'haurà de veure què fan els inversors. Depèn molt de l'inversor" , assenyala Núria Álvarez.
El 20 de juliol finalitza el període de subscripció de noves accions amb els drets i el 27 és la data estimada per Santander per al tancament de l'ampliació de capital. El 31 de juliol comencen a cotitzar les noves accions emeses per l'ampliació.
I ELS RESULTATS?
Junts amb l'ampliació, Santander va avançar aquest dilluns resultats, amb una millora del benefici del 24% fins al juny, fins els 3.600 milions d'euros. Aquests resultats són "preliminars", ja que el banc oferirà les xifres definitives el proper 28 de juliol.
"Resultats sense sorpreses que segueixen la tendència de trimestres anteriors”, valoren des de Bankinter, mentre que des de Link Securities subratllen el fet que la millora fruit de l'adquisició de Banc Popular (els resultats semestrals ja consoliden l'aportació del banc) li arriba a Santander principalment via balanç, a través de crèdits i dipòsits, sense que el benefici net atribuïble es vegi impactat de manera significativa per l'operació. "Seguim pensant que, tant des d'un punt de vista financer com estratègic, l'operació és positiva per a Santander, encara que no hem d'oblidar que, com en tot aquest tipus d'integracions, hi ha un risc d'execució", indiquen des de Link.
Pel que fa al negoci bancari, el crèdit net a clients va créixer un 1% durant els sis primers mesos i els dipòsits, un 3,5%. A més, les previsions del banc també avancen un descens del 6% en les dotacions per insolvències i una caiguda de la taxa de mora "lleugerament per sota del 3,6%", quan al març se situava al 3,74%. Encara que en aquest terreny sí que es notarà la incorporació del Popular. El banc presidit per Ana Botín eleva la taxa de morositat esperada en els actius del Popular al 20%, una dada que augmentarà la taxa de mora del grup fins al 5,4%.
Pel que fa al capital, Santander comunica que el capital de nivell 1 ordinari (CET1) i el capital total regulador amb data de 30 de juny de 2017 eren aproximadament del 12,2% i del 14,9%, respectivament. I la referència més seguida pel mercat, corresponent al CET1 "fully loaded", s'estima al 10,7%.