dl burberry group ftse 100 consumer discretionary consumer products and services personal goods clothing and accessories logo
Sharecast graphic / Josh White

Desfeta borsària de Burberry. La companyia britànica s'ha enfonsat al mercat (-16,08%) arrossegant el sector del luxe, especialment als valors del CAC 40 francès, després de llançar una advertència de beneficis, suspendre el dividend per "mantenir un fort balanç" i nomenar-ne un nou conseller delegat.

"Els resultats del primer trimestre són decebedors. Hem avançat ràpidament en la nostra transició creativa en un mercat de luxe que està resultant més difícil del que s'esperava. La feblesa que mostràvem al començament de l'exercici s'ha accentuat i, si la tendència actual persisteix al segon trimestre, esperem registrar pèrdues d'explotació al primer semestre”, ha explicat Gerry Murphy, president de Burberry.

Alhora, el directiu de la companyia de luxe ha indicat que, juntament amb la suspensió del dividend, la companyia està "prenent mesures decisives" per "reequilibrar" l'oferta "de manera que resulti més familiar als principals clients de Burberry, alhora que aportem novetats rellevants". "Esperem que les mesures que estem adoptant, incloent-hi l'estalvi de costos, comencin a millorar al segon semestre, reforcin la nostra posició competitiva i apuntalin el creixement a llarg termini", ha afegit.

L'avís de Burberry arriba després que la companyia hagi informat que els ingressos han caigut un 22% des dels 589 milions de lliures aconseguides al primer trimestre fiscal del 2023 fins als 458 milions aconseguits durant els tres primers mesos del del 2024. Durant aquest període, les vendes comparables a la botiga van baixar un 21% enfront de l'augment del 18% registrat al mateix període de l'any passat. La companyia atribueix aquest mal acompliment a “un context d'alentiment de la demanda de luxe”.

Per regions, les vendes comparables van caure un 23% a Àsia-Pacífic, un 16% a Europa, Orient Mitjà i Àsia i un 23% a Amèrica. Segons Burberry, totes les regions clau per a l'empresa s'han vist afectades per “la incertesa macroeconòmica” i estan “contribuint a la desacceleració del sector”. De fet, la cotitzada destaca que només el Japó ha continuat creixent entre les seves principals geografies gràcies a la forta despesa turística, principalment dels clients xinesos i de la costa asiàtica, en clar contrast amb un "dèbil" impuls de la població local. Per productes, les peces exteriors i els mocadors van seguir registrant millors resultats a escala mundial.

"Creiem que tenim l'oportunitat de tornar a connectar amb la nostra base de clients i aprofitar l'atractiu durador dels productes i la marca icònics de Burberry, alhora que hi aportem novetats rellevants", ha indicat la companyia en un comunicat. Així, la companyia es marca com a objectius "immediats" el reequilibri de la seva oferta de productes per "incloure una oferta més àmplia de luxe quotidià i un assortiment més complet en categories clau", el "refinament" de la seva comunicació de marca, la millora de la conversió del client en línia amb una renovació del web que conclourà a finals d'agost, i un programa d'estalvi de costos per impulsar l'eficiència operativa i compensar l'impacte de la inflació. Burberry no ha detallat si això darrer es traduirà en acomiadaments.

NOU CEO

Així mateix, la companyia britànica ha anunciat que Jonathan Akeroyd ha abandonat el càrrec de conseller delegat amb efecte immediat després d'un acord amb el Consell d'Administració de la companyia. El directiu s'havia fixat com a objectiu assolir els 5.000 milions de lliures a llarg termini venent més articles de cuir, sabates i accessoris de més marge.

Akeroyd serà substituït per Joshua Schulman, conegut per ser conseller delegat de Michael Kors entre el 2021 i el 2022, que s'incorporarà a Burberry el proper 17 de juliol del 2024. La companyia destaca que Schulman, de 52 anys, compta amb "un historial d'impulsar el "creixement transformador i la creació de valor" com a CEO d'empreses globals de luxe, moda i venda al detall.

"Em complau que Josh s'incorpori a Burberry com el nostre nou conseller delegat. Josh és un líder contrastat amb un historial excepcional en la creació de marques de luxe globals i en l'impuls d'un creixement rendible. Coneix a la perfecció la nostra marca i comparteix la nostra ambició de desenvolupar el llegat creatiu únic de Burberry. La seva àmplia experiència en luxe i moda serà clau per fer realitat tot el potencial de Burberry.

VALORACIONS

Richard Hunter, director d'inversions d'Interactive Investor, adverteix que, si persisteixen els nivells de negociació actuals, Burberry "podria registrar pèrdues d'explotació al primer semestre, cosa que se sumaria al que ha estat una època significativament difícil per a l'empresa".

"El nivell d'atracció del grup s'ha vist frustrat per l'afebliment de la demanda dels consumidors, especialment a països com la Xina, amb un descens de les vendes a la regió Àsia-Pacífic. Fins i tot abans d'una caiguda de fins al 12% en el preu de les accions a l'obertura mentre els inversors intentaven pair la notícia, les accions havien caigut un 58% l'últim any i l'anunci d'avui tindrà un impacte sísmic a la fortuna a curt termini del grup”, reflexiona aquest expert.

Per la seva banda, Chris Beauchamp, analista en cap de mercats d'IG, creu que les mesures són un "exercici de kitchen-sinking per excel·lència", és a dir, el reconeixement de tots els problemes de l'empresa de forma simultània en lloc de anar-les dosificant per evitar generar la sensació que l'empresa està pitjor del que ja és. "Subratlla l'enormitat del desafiament a què s'enfronta Burberry en un món en què les vendes xineses ja no es poden donar per fetes", apunta.

Tot i això, aquest estrateg destaca que, "en ser un dels valors més curts de l'FTSE, i en cotitzar a 11 vegades els beneficis, potser podem veure un repunt a curt termini en el preu de l'acció, sobre la base que la majoria de les males notícies estan ara fermament en el preu”.

Noticias relacionadas

contador