El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha declinat la invitació del XXII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar, que se celebra aquesta setmana a Múrcia, per acudir a la seva clausura. El líder socialista figurava en el programa, però s'ha vist forçat a anul·lar la seva participació per motius d'agenda, segons informen diversos mitjans. El substituirà la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero.
Organitzat per l'IEF, amb la col·laboració d'Amefmur, a l'esdeveniment participarà el dilluns 28 la ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño i comptarà amb la presència del rei Felip VI.
El primer acte obert als mitjans de comunicació tindrà lloc aquest dilluns, a les 19.30 hores, al Saló de Municipis del Palau de Sant Esteve, on els presidents de l'IEF i de les 18 Associacions Territorials vinculades a l'Institut signaran una declaració institucional durant la qual aquestes organitzacions es comprometen a impulsar de manera activa una reforma del sistema educatiu.
Immediatament després, també al Palau de Sant Esteve, tindrà lloc la recepció oficial als Congressistes, durant la qual intervindran el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, l'alcalde de Múrcia, José Ballesta, i el president de l'Associació murciana de l'Empresa Familiar (Amefmur), José María Tortosa.
PREOCUPACIÓ PELS CANVIS REGULADORS
Tot i que la desacceleració econòmica s'ha deixat ja notar en les magnituds del negoci i ha minvat una mica el seu optimisme, les empreses familiars espanyoles miren amb confiança l'any 2020, segons es recull en les respostes recollides a la VIII edició del Baròmetre de l'Empresa Familiar realitzat per KPMG i les Associacions Territorials vinculades a l'Institut d'Empresa Familiar (IEF).
Segons el citat baròmetre, presentat aquest mes d'octubre, el 70% dels empresaris familiars està preocupat pels canvis reguladors. D'altra banda, dos terços de les empreses familiars es declaren positives respecte a l'evolució econòmica de la seva empresa als propers 12 mesos, percentatge lleugerament inferior al 80% que així es definia durant la passada edició.
Tot i que el percentatge dels que es declaren negatius ha crescut (del 3% al 9%), és molt més gran el volum d'empresaris familiars que abans les incògnites sobre l'economia global opten per declarar-se neutrals: un 25%, per sobre del 17% de l'edició anterior.
Aquesta cautela sembla estar encoratjada per la desacceleració econòmica global, que ja s'ha deixat sentir tant en alguns indicadors macroeconòmics d'Espanya com en l'evolució de les magnituds de negoci de les empreses familiars.
Així ho reflecteixen diferents preguntes de l'enquesta, en què van participar 327 directius d'empreses familiars espanyols. Durant els últims dotze mesos, el 65% va assenyalar que ha augmentat la seva facturació, per sota del 75% de l'edició precedent. El mateix succeeix amb la plantilla: el 59% va aconseguir augmentar-la, menys que el 64% de l'any passat, tot i que hi va haver més estabilitat (31%) que ajustos de personal (només un 9%).