En plena tempesta perfecta desfermada pels múltiples escàndols que refermen sobre la família reial, Felip VI compareix en públic per primera vegada aquest divendres, junts amb el president de govern, Pedro Sánchez, després de transcendir la vacunació de les infantes i la regularització fiscal de l'emèrit, Joan Carles I. Tots dos visitaran la planta de Seat a Barcelona, després de l'anunci d'aquest dijous que l'automobilística impulsarà junts amb Iberdrola i l'Executiu la primera planta de bateries elèctriques d'Espanya. Un exercici de relacions públiques que serà insuficient per fer callar les protestes que es preparen per part de CDR i grups de l'esquerra radical.
Moncloa ha vestit de gran transcendència aquesta visita, que arriba acompanyada per la declaració de la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, sobre la imminència d'aquesta fàbrica, a través d'un consorci en què també participarà la matriu de Seat, Volkswagen. La iniciativa "formarà part del primer PERTE que té com a objectiu la transició cap al vehicle elèctric i connectat", ha assenyalat Maroto durant el 28 Congrés Federal de la UGT-Fica.
Segons alguns mitjans, el president del govern aprofitarà la seva presència a la planta de Martorell -visita ajornada des d'octubre- per promocionar a so de bombo i platerets l'avenç d'Espanya cap al cotxe elèctric. Però a ningú se li escapa que aquest intent d'acaparar el focus mediàtic arriba en un context nefast per al rei Felip VI, que s'ha vist esquitxat per l'escàndol de la immunització de les seves germanes, Elena i Cristina, a Abu Dhabi i el pagament a Hisenda de l'emèrit de 4,4 milions en una última regularització fiscal.
Davant aquestes informacions, Sánchez ja va mostrar divendres el seu total suport al cap de l'Estat i va defensar la necessitat de separar el comportament "personal" i "incívic" del Rei emèrit del que és la institució de la monarquia, i el paper que està desenvolupat Felipe VI, d'"exemplaritat", "transparència" i "bon ús dels recursos públics". Ara, Sánchez visibilitzarà el suport del seu Executiu al Rei amb aquest acte a la planta de Seat a Martorell.
També s'espera fer callar les protestes que preparen grups independentistes i d'altres col·lectius, davant d'aquesta cita que també es produeix tot just una setmana després de la setmana de disturbis viscuda als carrers de Barcelona després de l'empresonament del raper Pablo Hasél. Els CDR han convocat per a les 9 hores la mobilització 'tombem el règim' a la plaça Joan Serrats, mentre que Òmnium i ANC han convocat a les 9.30 al pont de la plaça 19 i al pont de l'avinguda Ca n'Amat.
Durant la visita al centre de producció de Seat a Martorell, el Rei i el president de Govern estaran acompanyats pel president del Consell d'Administració de Grup Volkswagen, Herbert Diess, i pel president de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, així com per la ministra d'Indústria. La comitiva recorrerà el centre de disseny, els tallers on treballen els aprenents de la fàbrica i una exposició de vehicles del grup automobilístic i, a més, s'exposaran els nous projectes del grup a Espanya per a la fabricació de vehicles nets de nova generació.
Amb aquesta visita, l'Executiu vol demostrar la seva aposta pel sector de l'automòbil net, amb el sector de l'automoció com un dels beneficiaris del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Espanya és el segon fabricant de vehicles de la UE i el sector de l'automoció representa el 10% del PIB espanyol i genera el 9% d'ocupació de manera directa i indirecta.
Així mateix, serà la primera vegada que el cap de l'Executiu visiti Barcelona després de la celebració de les eleccions catalanes del 14 de febrer, en què va aconseguir que el seu exministre de Sanitat i candidat de PSC, Salvador Illa, guanyés els comicis -tot i gairebé sense possibilitats de convertir-se en president de la Generalitat, per la majoria independetista-.