dl samsung electronics smartphone logo technology galaxy south korea seoul asia
Sharecast graphic / Josh White

Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), dos dels majors fabricants de xips del món, estarien considerant la possibilitat de construir grans fàbriques de semiconductors als Emirats Àrabs Units (EAU) per satisfer la futura demanda de xips d'intel·ligència artificial (IA ).

Segons ha informat en exclusiva The Wall Street Journal, alts executius de la companyia sud-coreana i de la seva homòloga taiwanesa han visitat el país àrab per tractar aquest assumpte. Les converses es trobarien en les primeres fases i s'enfronten a obstacles tècnics i d'altres que podrien impedir-ne l'èxit.

Entre aquests factors es trobaria el cost per construir aquestes instal·lacions, ja que una sola fàbrica de xips de darrera generació pot requerir una inversió de fins a 20.000 milions de dòlars. Els projectes que estarien estudiant serien complexos que podrien contenir nombroses fàbriques i costar més de 100.000 milions de dòlars en total.

Un altre important obstacle és que la fabricació de xips requereix grans quantitats d'aigua neta per, entre d'altres, esbandir les hòsties de silici en què es graven els circuits microscòpics. En aquest sentit, gran part de l‟aigua dels EAU es produeix mitjançant dessalinització i requeriria una purificació substancial. També preocupa la disponibilitat de personal qualificat per dotar de personal aquestes hipotètiques noves fàbriques lluny de les seus de Samsung i TSMC, especialment en un país que no té una cadena de subministrament per a la fabricació de xips.

El diari nord-americà assenyala que les instal·lacions serien finançades pels EAU, amb un paper central per al fons sobirà Mubadala, que té entre els objectius el desenvolupament d'una indústria tecnològica nacional. L'objectiu general seria augmentar la producció mundial de xips i contribuir a reduir-ne els preus sense perjudicar la rendibilitat dels fabricants, segons fonts de WSJ.

Un portaveu de Mubadala ha declarat que MGX, una empresa recolzada per l'estat emiratí que encapçala algunes de les inversions en IA més destacades d'Abu Dhabi, ha fet de la fabricació de semiconductors un dels pilars de la seva estratègia i "manté un diàleg regular amb socis de tot el món", encara que actualment no existeixen plans concrets per a una instal·lació als EAU. MGX s'ha associat amb empreses com BlackRock i Microsoft en un fons anunciat aquest mes per invertir fins a 100.000 milions de dòlars en l'ampliació i la construcció de centres de dades d'intel·ligència artificial.

Així mateix, TSMC ha assenyalat en un comunicat enviat a l'agència de notícies Reuters que "sempre estem oberts a un debat constructiu sobre les maneres de promoure el desenvolupament de la indústria de semiconductors". Tot i això, la companyia taiwanesa ha subratllat que segueixen "centrats en els nostres actuals projectes d'expansió global i no tenim nous plans d'inversió que revelar en aquest moment". Samsung possiblement ha declinat fer comentaris sobre aquestes informacions.

Mentre estudien nous projectes als EAU, TSMC i Samsung han mantingut converses amb funcionaris del govern nord-americà preocupats pels enviaments de xips avançats d'IA a la Xina, soci comercial dels EAU. Cal recordar que els EUA estan destinant 39.000 milions de dòlars a la fabricació nacional de semiconductors en el marc de la Llei de Xips del 2022, així com altres incentius fiscals per a la producció. Per part seva, la Unió Europea ha creat la seva pròpia Llei Europea de Xips que busca duplicar la seva quota de mercat fins al 20% el 2030 i hauria de donar lloc a inversions públiques i privades addicionals de més de 15.000 milions d'euros.

contador