La notícia del resultat negatiu de l'arbitratge que enfrontava el consorci SIS (format en un 49% per Sacyr i en un 51% per la italiana Fininc) i la Regió de Vèneto (Itàlia) sobre l'autopista Pedemontana va agafar ahir desprevingut a tothom. I és que el mercat, com han assenyalat fonts consultades per Bolsamanía i com reconeix Banc Sabadell al seu informe diari, desconeixia l'existència d'aquest arbitratge. Per tant, no esperava novetats sobre això i, ni de bon tros, novetats desfavorables.
- 3,05€
- 1,06%
Sabadell diu que la reducció del primer pagament que el consorci SIS rebrà per part de la Regió de Vèneto, fet que suposa 44 milions menys, "podria afectar l'actualització de la resta de pagaments a rebre fins al final de la concessió", que s'estén durant 39 anys.
"A falta de conèixer el resultat de les negociacions (entre SIS i el govern regional), estimem que la reducció del primer pagament tindria un impacte negatiu a l'entorn del -20%/-25% de la valoració de l'actiu. Això suposaria al voltant del -4,5% de la nostra valoració de Sacyr", comenten.
Actualment Sabadell té un preu objectiu de Sacyr de 4,10 euros, amb un consell de sobreponderar.
ASPECTES MÉS RELLEVANTS DEL PASSAT
L'arbitratge entre el consorci SIS i la Regió de Vèneto, a càrrec d'un Consell Consultiu Tècnic, ha donat la raó a la Regió de Vèneto pel cànon a cobrar el primer any d'operació de l'autopista Pedemontana (es tracta d'una concessió sense risc de trànsit).
Aquest pagament per disponibilitat (fixat al principi per a l'any 2020) era de gairebé 154 milions d'euros. Tot i això, arran del retard a l'obertura de l'actiu (que oficialment es va produir el març del 2024), SIS sol·licitava que el cànon fos calculat i actualitzat a l'any 2024, cosa que augmentaria l'import fins als 198 milions d'euros.
El director financer de Sacyr va confirmar ahir que la concessió contempla un mecanisme de reequilibri econòmic que permetrà aconseguir una compensació per diversos factors (entre ells l'impacte de la covid-19, l'augment de costos de primeres matèries o treballs addicionals sol·licitats pel client) i addicionalment obrir una negociació amb el client perquè els pagaments per disponibilitat a futur restableixin la TIR de l'oferta presentada per Sacyr (8,89%).
Les negociacions amb el client s'estima que es podrien estendre entre 6 i 12 mesos.
D'altra banda, Sacyr descarta la possibilitat que altres actius concessionals al seu portfoli puguin estar actualment afectats per una casuística similar. També descarta la possibilitat que el client decideixi sol·licitar una rescissió de contracte a causa de l'elevat cost que tindria.