ep archivo   avion de ryanair 20230320103903
RYANAIR - Archivo

L'aerolínia de baix cost Ryanair ha enviat aquest dijous un comunicat en què carrega durament contra la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, per "la seva reiterada desprotecció dels viatgers de la UE".

"El 30è dia de vaga de controladors aeris francesos (ATC) en només tres mesos, Ryanair condemna la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pel seu inexcusable fracàs a l'hora de protegir el dret fonamental dels ciutadans/ visitants de la UE a la Llibertat de Moviment, en permetre irresponsablement que els cels de la UE es tanquin repetidament durant les vagues d'ATC franceses", ha assenyalat la companyia al comunicat.

Ryanair afegeix que la presidenta "ha demostrat com de poc li importen els ciutadans/visitants de la UE i els seus drets en permetre que els vols de més de 627.000 passatgers de Ryanair, només durant els tres primers mesos del 2023, es cancel·lin amb poca antelació a causa de les vagues de l'ATC francès, alterant els plans de viatge, disminuint la connectivitat intraeuropea essencial i perjudicant el turisme”.

La companyia creu que aquests passatgers podrien protegir-se fàcilment sense obstaculitzar el dret de vaga dels sindicats ATC francesos amb diferents mesures, com ara protegir els sobrevols francesos durant les vagues d'ATC (utilitzant les lleis de serveis mínims) com a Grècia, Itàlia i Espanya; permetre que els altres ATC europeus gestionin els vols sobre França mentre l'ATC francès estigui en vaga; obligar els sindicats francesos d'ATC a sotmetre's a un arbitratge vinculant abans de convocar una vaga; o realitzar una notificació prèvia de la participació a la vaga.

Els sindicats francesos poden exercir el dret a la vaga sense que se'ls permeti tancar tot l'espai aeri superior francès, com eviten els sindicats ATC d'Espanya, Itàlia i Grècia protegint els sobrevols, continua l'empresa. "És totalment desproporcionat i injust que els vols interns francesos estiguin protegits, però els sobrevols de ciutadans/visitants de la UE procedents d'Alemanya, Espanya, Itàlia, el Regne Unit i Irlanda siguin cancel·lats", afegeix.

La presidenta Von der Leyen i la Comissió Europea tenen el deure de protegir el dret dels ciutadans de la UE a la lliure circulació, remarca l'aerolínia. Ryanair demana als passatgers de la UE que signin la seva petició Protect Passengers: Keep EU Skies Open i exigeixin a la Comissió Europea i a la presidenta Von der Leyen que prenguin mesures immediates per protegir els seus drets com a ciutadans de la UE, conclou la companyia a la seva comunicat.

Noticias relacionadas

contador