Laboratoris Rovi era la 'nena bonica' de la borsa espanyola aquest any i la gran beneficiada per la crisi de la Covid-19. No obstant això, les notícies que es van conèixer dijous passat, quan es feia públic que diversos lots de la vacuna de Moderna que l'espanyola produeix a Espanya s'havien contaminat, s'han truncat la seva bona evolució. La història s'hauria quedat en una cosa merament puntual i aïllat, si no fos perquè aquest cap de setmana s'havien anunciat novetats greus que auguren que el problema podria estendre's en el temps, amb potencials conseqüències negatives futures.
- 63,05€
- 0,08%
. Dijous, 26 d'agost. Rovi començava la jornada amb caigudes que anaven en augment i que resultaven clarament cridaneres. Al voltant de les 11:00 hores, Reuters publicava que un portaveu de la companyia havia informat de la contaminació de diversos lots de la vacuna de Moderna, tot i que afegia que la producció de les seves plantes no s'havia detingut. Després de conèixer aquesta notícia, els seus títols augmentaven les retallades fins a acabar la jornada amb una caiguda del 13%.
Després del tancament, la farmacèutica enviava un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què confirmava la detecció de partícules en "determinats vials" de la vacuna distribuïts al Japó, i especificava que l'origen de la "incidència" podria estar en una de les seves línies de producció, al mateix temps que explicava que està investigant per aclarir la situació.
Les anomalies s'han produït en tres lots (un de principal i dos immobilitzats per utilitzar la mateixa línia de producció que l'anterior). En total, el Japó va immobilitzar la passada setmana 1,63 milions de dosis corresponents a aquests tres lots.
. Divendres, 27 d'agost. A l'endemà se seguia parlant del tema mentre Rovi es recuperava en borsa (va pujar una mica més d'un 3% al tancament). El govern del Japó va comunicar que el contaminant trobat a les vacunes és una partícula metàl·lica, mentre que els analistes de mercat emetien informes esperant que Rovi es recuperés del cop, encara que amb certes reserves sobre l'impacte del revés a futur.
. Dissabte, 28 d'agost. Aquest dia el govern del Japó anunciava la mort de dues persones després de ser vacunades amb un dels lots de Moderna contaminats. Un dels dos morts s'ha informat "com a possible reacció a la vacuna" i l'altre va ser registrat després que les autoritats nipones paralitzessin l'ús dels lots en qüestió.
El Ministeri nipó considera que els dos casos podrien ser "sospitosos" de constituir una reacció a la vacuna, tot i que precisa que de moment es desconeix si hi ha una connexió directa entre les morts i la vacunació.
Takeda Pharmaceutical, distribuïdor de la vacuna de Moderna al Japó, així com la pròpia Moderna, van publicar dissabte un comunicat conjunt reconeixent que és molt important que s'investigui oficialment la relació entre les morts i les injeccions, i precisant que fins al moment no s'hi ha detectat cap vincle.
. Diumenge, 29 d'agost. Rovi remetia un comunicat diumenge a la nit a la CNMV explicant que segueix investigant els fets i remarcant que "fins ara no hi ha evidències que aquestes morts hagin estat provocades per la vacuna". La companyia espanyola afegia que "continuarà col·laborant proactivament en la investigació de la qüestió".
. Dilluns, 30 d'agost. La setmana ha començat amb la notícia que el govern del Japó ha bloquejat més vacunes de Moderna després de trobar-hi noves impureses. Les anomalies es van detectar en un vial i dues dosis que s'anaven a aplicar en un centre de vacunació massiva de la localitat de Naha, cosa que va portar la prefectura d'Okinawa a anunciar el dia abans la suspensió de les inoculacions en aquestes instal·lacions com a mesura de cautela.
El cúmul de notícies negatives portava Rovi a començar a cotitzar aquest dilluns amb mitja hora de retard per la pressió venedora i a enfonsar-se un 13,5% al final de la jornada.
'EFECTES SECUNDARIS'
La 'crisi de Moderna' li ha fet perdre a Rovi més d'un 20% en borsa des de dijous passat, passant de cotitzar als 65 euros a fer-ho als 50 euros. Mentre alguns experts segueixen confiant en la seva fortalesa i en què els problemes i la interrupció de l'ús de la vacuna seran una cosa puntual, altres adverteixen l'impacte a futur de tot això.
Diuen des de Banc Sabadell que tot el que ha passat podria tenir conseqüències "en els eventuals acords amb Moderna", i afegeixen que els detalls que es vagin coneixent a futur sobre tot el que està succeint "seran claus".