bancos_sistema

RIP (descansi en pau), així titula el prestigiós analista d'Exane BNP, Santiago López Díaz, el seu últim informe sobre la banca espanyola. Caracteritzat per la seva especial duresa amb el sector financer espanyol, l'analista de banca valora el camí que estan prenent els bancs centrals en aquests últims anys i els principals riscos que aguaiten. Els únics que se salven de la recomanació de venda són els grans, Santander i BBVA.

  • 4,45€
  • -1,38%
  • 9,61€
  • 0,08%

L'entitat presidida per Ana Botín és una de les poques que se salva de la 'crema', mantenint la recomanació de compra i deixant el preu objectiu en 4,9 euros per acció. L'altra que es lliura és BBVA, amb un preu objectiu de 6,5 euros amb acció. Des d'Exane creuen que la ràtio risc/premio és raonable per a ambdues empreses i a més operen en zones geogràfiques on els tipus d'interès no són zero.

Per Caixabank, preveuen una caiguda del 11%, fins als 2,2 euros, mentre que el pitjor aturat és Bankinter, para el preu del qual espera un desplomi del 24%, fins als 5 euros. Per a Sabadell estima que es quedarà pràcticament on cotitza, deixant el preu objectiu en 1,2 euros, igual que Bankia, que espera que es quedi en 0,8 euros. En Popular, no obstant això, preveu que aconseguirà pujar un 24%, fins als 1,5 euros, encara que, a causa del risc, manté la recomanació de venda que manté des de fa 10 anys, temps en el qual les accions del banc han perdut el 90% del seu valor.

EL FUTUR NO ÉS GENS PROMETEDOR

En l'informe, assenyala que les accions de la banca espanyola "no ofereixen una atractiva proposició de valor" als preus actuals i que per valorar una recomanació positiva del sector, la situació hauria de canviar significativament. Destaca l'ús recent d'operacions d'arbitratge financer per maquillar els resultats i el subsidi parcial estatal que han estat rebent a través de la compra de bons amb el cost del capital a zero.

En un mercat que defineix com "la major bombolla en 5.000 anys d'història econòmica", López creu que alguns dels participants del mercat "van a perdre molts diners". A més avisa sobre els bons negatius "crideu-me antic, però no creiem que pagar pel privilegi de prestar diners (...) sigui una bona idea" i destaca que els resultats podrien ser dramàtics.
En relació a l'economia espanyol , assenyala la millorança que ha experimentat en els dos últims anys. La caiguda de l'atur i el creixement són dos de les xifres macro que millors resultats han mostrat. No obstant això, això contrasta amb el deute, que ha augmentat un 70% del PIB des de 2007 fins a arribar al 101%, el seu nivell més alt en 100 anys.

Malgrat l'una taxa de creixement superior al 3%, assenyala que els bancs espanyols han perdut més del 20% des de 2015 i les previsions de benefici pel 2016 i 2017 han estat retallades en un 31%, comparat amb l'any anterior.

Barrejant aquest còctel de creixement del deute, tipus d'interès negatius, augment dels requeriments de capital i el llegat dels actius tòxics, les perspectives per al mercat no són massa encoratjadores, la qual cosa explica aquesta pessimista valoració del sector per part de l'analista.

contador