ep archivo   logo de gasolinera repsol
REPSOL - Archivo

Repsol és el valor més alcista de l'IBEX 35 aquest dilluns, impulsat pel rebot del petroli, després de la guerra que ha esclatat aquest cap de setmana entre Israel i Palestina. Per part seva, el sector d'aerolínies és el més castigat per aquest conflicte.

  • 14,37€
  • -1,78%

El petroli puja amb força aquest dilluns (barril Brent: +2,65%, 86,82 dòlars). Tot i això, el cru està encara lluny dels màxims de l'any que va marcar fa diverses setmanes i que van situar el Brent al voltant dels 100 dòlars.

El fet que l'Iran hagi donat suport als palestins per llançar el seu atac, just quan Israel i l'Aràbia Saudita estaven a prop d'establir relacions diplomàtiques suposa un cop dur per a la política exterior dels Estats Units.

POSSIBLES REPERCUSSIONS PER AL PETROLI

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, afirma que "és difícil predir la magnitud de l'acció de preus en resposta als xocs geopolítics. El fet que els Estats Units i l'Iran estiguin involucrats en la turbulència suggereix que les tensions podrien augmentar encara més.

Des d'una perspectiva de preus, s'espera que el nivell de 90 dòlars per barril ofereixi una forta resistència al cru nord-americà, ja que l'escalada i la prolongació de les tensions a l'Orient Mitjà podrien ser la gota que faci vessar el got i portar el món molt a prop de la vora de la recessió, cosa que podria moderar la gana pel petroli. Encara és massa aviat per afirmar-ho amb certesa”.

Des d'una perspectiva geopolítica, aquesta guerra és diferent de la del 1973 perquè el panorama polític i geopolític és diferent, explica l'experta. En primer lloc, els països àrabs no estan atacant Israel de manera conjunta. En segon lloc, els països de l'OPEP tenen capacitat de reserva que restringeixen de manera voluntària per mantenir el preu del petroli per sobre dels 80 dòlars per barril, però no necessàriament pensen a triplicar els preus del petroli, cosa que només acceleraria la transició energètica.

En tercer lloc, els Estats Units podrien seguir utilitzant les seves reserves estratègiques de petroli per esmorteir un possible xoc de preus, encara que les reserves estratègiques de petroli han arribat al punt més baix en 40 anys després de la guerra a Ucraïna.

"Per últim, la guerra a Ucraïna i l'embargament al petroli rus ja estan en joc i Occident té poc marge per imposar un altre embargament al petroli àrab. Dit això, una possible represàlia contra Teheran representa un risc seriós a l'alça per als preus del petroli. Seguirem de prop els esdeveniments, però no especulem per ara sobre un augment dràstic en els preus del petroli", conclou Ozkardeskaya.

contador