• La recuperació dels preus del petroli, que han passat dels 28 als 47 dòlars, millora les seves perspectives per als pròxims mesos
  • Atenent a les recomanacions dels principals brokers, només un 7,9% d'ells recomana vendre
repsol principal

Les empreses petrolieres estan visquent un dels seus moments més difícils dels últims anys, i és que els baixos preus del petroli han posat contra les cordes a moltes d'elles. En el cas de l'espanyola Repsol, aquestes condicions l'han portat a reestructurar el seu negoci, havent d'afrontar una sèrie de desinversions per mantenir la seva solvència. El mercat ja ho està premiant.

  • 73,28$
  • 0,62%
  • 11.641,30
  • 0,26%
  • 11,83€
  • 0,81%

De fet, la petroliera ja negocia la venda de part de la seva participació en Gas Natural. Té un 30% de la gasista i ara pretén vendre un 10%. Malgrat que es porta especulant ja temps amb aquesta possibilitat, va ser dijous passat quan la pròpia companyia confirmava que està en negociacions per dur a terme l'operació, la qual cosa aportaria uns 2.000 milions d'euros a les seves arques. Amb aquests diners seguiria enfortint el seu balanç i reduint el seu deute. O el que és el mateix, afermaria la seva solvència, que és el que demanaven els agents de qualificació per no rebaixar la seva qualificació.

La recuperació dels preus del petroli, que han passat dels 28 als 47 dòlars, millora les seves perspectives per als pròxims mesos

Al mercat aquesta evolució li convenç. Durant el que portem d'any, les accions de l'empresa avancen fins als 12,52 euros, la qual cosa ha suposat una pujada del 25%. A més, la recuperació dels preus del petroli, que han passat dels 28 als 47 dòlars (+70%), millora les seves perspectives per als propers mesos.

La petroliera espanyola és un dels valors que més pugen en aquest 2016, gràcies, en gran part, al fet que s'està complint el pla estratègic 2016-2020 presentat per Repsol a l'octubre de 2015. Aquest full de ruta se centra en la reducció del deute a través de desinversions i reordena el sistema productiu per ser més eficients. Després d'aquestes modificacions esperen poder produir en beneficis a partir d'un nivell de preus més barats en els propers anys.

"El mercat està veient que la companyia està complint els seus compromisos, i això està sent un factor determinant en la reacció de les accions", subratllen fonts del mercat que prefereixen no ser citades.

La marxa del petroli també està ajudant al rebot. Fent un seguiment dels preus del cru durant aquest últim any, s'observa una correlació gairebé perfecta entre el preu del barril Brent i el de les accions de Repsol. A aquests nivells de cotització del cru, on moltes de les petrolieres es troben prop del seu punt de ‘breakeven’ (nivell a partir del qual generen benefici), la influència sobre els comptes de l'empresa és determinant. Pablo García, analista d'Alphavalue, destaca que “el quid de la qüestió és l'oferta. Amb els beneficis a la baixa i els elevats pay-out el sector s'enfronta a una situació financera una mica complexa, però les valoracions són acceptables”.

En els últims resultats presentats per al segon trimestre de l'any, la petroliera ha mostrat una caiguda del benefici net del 29,8% pel que fa al mateix trimestre de 2015. Aquest resultat ha anat acompanyat d'un augment de la producció de petroli del 21,3% pel que fa al mateix període de 2015.

Atenent a les recomanacions dels principals brokers, només el 7,9% recomana vendre

Atenent a les recomanacions dels principals brokers, només un 7,9% d'ells recomana vendre, mentre que un 31,6% convida a comprar accions de la petroliera. El consens d'analistes estableix un preu objectiu de 12,33 euros, segons Bloomberg, un nivell molt proper a la cotització actual.

Quant al petroli, són molts els analistes que estableixen el preu d'equilibri del barril Brent entorn dels 45-50 dòlars. És el cas de Goldman Sachs, que preveu que el cru es mantindrà en aquests nivells fins al proper estiu. A més, mostra la seva preocupació per la sobreproducció mundial, la qual no tenen clar fins a quan durarà. Des d'Alphavalue creuen que el preu “s'estabilitzarà per tancar 2016 entorn dels 50 dòlars per barril, 55 dòlars en 2017, 60 dòlars en 2018 i per 2019, 70 dòlars”.

contador