ep sede repsol
REPSOL - Archivo
11,02€
  • -0,01€
  • -0,05%

Les accions de Repsol pugen amb força a l'IBEX 35. A la jornada borsària d'aquest dilluns, la petroliera es desmarca amb alces que ronden al 6%, uns dies abans de la presentació del seu nou pla estratègic, que tindrà lloc el proper dijous 26 de novembre.

El seu nou pla estratègic per al període 2021-2025 té un clar objectiu: accelerar la seva transformació a la meta de ser una empresa zero emissions netes el 2050. L'escenari plantejat per l'actual crisi del coronavirus, en un sector com el petrolier molt impactat per la pandèmia, va obligar el març a la companyia a ajornar el llançament del pla, previst en un principi per al maig, però ara Repsol presentarà un 'full de ruta' encara més ambiciosa de la qual podria haver-se pogut pensar llavors, davant l'acceleració provocada per la COVID-19.

A finals de l'any passat, el grup ja va donar un viratge important en la seva estratègia en convertir-se en la primera empresa del sector en assumir aquesta meta de zero emissions netes en un horitzó a tres dècades, en concordança amb l'Acord de París, i va portar a terme també una reducció en el valor dels seus actius de 4.800 milions per adaptar-se a aquesta transició 'verda'.

D'aquesta manera, els propers cinc anys per a Repsol estaran marcats per "una acceleració en el desenvolupament de projectes d'energia renovable amb l'objectiu de no ser tan dependent dels combustibles fòssils", assenyala a Europa Press Joaquín Robles, analista d'XTB, que subratlla que, ja en aquest camí, des del començament de l'any la companyia ha gastat 199 milions en noves explotacions petrolieres, enfront dels 300 milions en projectes relacionats amb energia neta.

Aquest pas de 'gegant' en renovables, que dona així continuïtat al que va suposar la seva entrada en el negoci d'electricitat amb la compra d'actius de Viesgo el 2018 per consolidar-se com un actor rellevant, ho va constatar a finals de l'any passat incrementant en 3.000 megawatts (MW) el seu objectiu de capacitat de generació d'electricitat baixa en carboni, fins als 7.500 MW el 2025.

RENOVABLES

De fet, el grup presidit per Antonio Brufau compta ja amb una cartera de set projectes renovables a la Península Ibèrica que, en diferents fases de desenvolupament, sumen més de 2.300 megawatts (MW), que s'uneixen als gairebé 3.000 MW de capacitat total instal·lada amb què compta actualment.

Així mateix, l'energètica preveu dur a terme el projecte d'ampliació de la central hidroelèctrica de bombament d'Aguayo (Cantàbria), de manera que augmentarà la seva capacitat fins als 1.360 MW, cosa que representarà una inversió d'uns 600 milions d'euros i serà un els projectes 'estrella' d'aquest pla per impulsar les renovables.

En aquest mateix sentit, Repsol també va donar el passat estiu un altre pas endavant més en aquesta estratègia amb l'expansió internacional en renovables a través d'un acord amb el Grup Ibereólica Renovables que li dóna accés a una cartera de projectes a Xile que aquesta companyia té en operació, construcció o desenvolupament, de més de 1.600 MW fins al 2025, i la possibilitat de superar els 2.600 MW el 2030.

Per seguir finançant aquest creixement en energies 'verdes', el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, no va descartar recentment fins i tot futures aliances o una sortida a borsa del negoci. Però aquesta aposta de Repsol per ser una 'multienergética' i cada vegada més 'verda' va encara més enllà, passant també per una transformació en el sector industrial.

Així, la petroliera ja ha llançat la construcció en el seu refineria de Cartagena de la primera planta de producció de biocombustibles avançats d'Espanya, en la qual invertirà uns 188 milions d'euros, així com dos projectes per a la seva refineria de Petronor a Bilbao, basats en la producció de combustibles sintètics zero emissions netes a partir d'hidrogen renovable i en una planta de generació de gas a partir de residus urbans.

I és que el 'full de ruta' de la companyia passa per garantir el futur industrial dels seus cinc refineries a Espanya -Cartagena, La Corunya, Bilbao, Puertollano i Tarragona- per mitjà d'aquesta transformació perquè formin part d'una economia més descarbonitzada.

RETALLADA DEL DIVIDEND, PERÒ UNA REMUNERACIÓ "ATRACTIVA"

Pel que fa al dividend, el conseller delegat de Repsol ja ha reiterat que la companyia oferirà als seus accionistes durant el període del seu nou pla una remuneració que serà "atractiva", ja que es tracta d'"un dels pilars de l'estratègia" del grup. De tota manera, els analistes aposten per "una retallada" respecte a l'actual retribució als accionistes a curt termini, ha indicat a Europa Press Luis Padrón de la Cruz, de Renta 4.

Malgrat aquesta previsible retallada, Andrés Aragoneses, de Singular Bank, subratlla que "la companyia ha reiterat durant els últims mesos que un dels objectius passava per ser atractius en la remuneració a l'accionista respecte a altres companyies de la competència i que els dividends siguin finançats amb caixa i no deute, mantenint una sòlida posició de balanç i flexibilitat financera".

Noticias relacionadas

contador